h1

Svaga ägare

mars 26, 2009

När det gäller den senaste ”skandalen” kring vad Wanja Lunby-Wedin visste och inte visste om bonusarna inom AMF kan man igen bara konstatera riskerna med att ha svaga ägare till ett företag. Lunby-Wedin är inte grundlurad som hon själv påstår, hon är bara okunnig och ointresserad. Hennes fokus ligger inte på att som styrelseledamot säkra en lönsam och effektiv verksamhet, utan att som fackbas i hårda ordalag kritisera det ondskefulla näringslivet. När hon tilldelas en post ifrån vilken hon faktiskt kan styra ett företag (socialisternas dröm!) vet hon inte vad hon ska göra av den makten.

Det som har skett beror helt enkelt på okunskap och allmän inkompetens. Villkoren för chefernas bonusar och pensioner finns klart och tydligt publicerade i årsredovisning efter årsredovisning, men vem vet om Lundby-Wedin ens kan läsa en sådan?

Den som tror att ”samhället” eller någon med arbetarnas intressen som högsta prioritet skulle styra företag med solidariskt och rättvist bör nog tänka till lite extra. Det är först och främst kompetens och egenintresse av att företaget drivs på ett effektivt sätt som garanterar vinster, båda för företaget som sådant och för samhället i stort. När ägandet och ansvaret delas av politiker och diverse nollor från fackföreningar och statliga pensionsfonder blir det självklart bara pannkaka av allting. Inte för att de har fel intressen eller inte bryr sig om det ”samhälleligt bästa” vad nu det är, utan för att de är ignoranta. De vet inte hur man driver företag, och det är bara skadligt i längden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: