h1

Nu passar det…

april 2, 2009

Alla är måhända inte keynesianer men väldigt många, och varför? För vems skull går man ut på gatorna och propagerar för räddningspaket och statliga åtgärder? Ens egen så klart. Vi har på den här bloggen många gånger diskuterat vänsterns hyckleri, och i en kris blir det tydligare än någonsin. De mest rabbiata våldsverkarna är bara idioter utan några pragmatiska mål, men den överväldigande majoriteten av alla människor som demonstrerar vid G20-mötet gör det givetvis för att det ligger i deras egna intressen. De värnar om sina egna jobb, sina egna inkomster, sin egen trygghet, och i stort sett inget annat. De som pratar så fint om uppoffringar, gemenskap, solidaritet och annat är inte beredda att gå ut i arbetslöshet för att rädda ett företag i ekonomisk kris, eller för den delen en hel nation. Det enda som spelar någon roll är deras kortsiktiga inkomster, varesej de kommer från näringslivet eller staten. Högre lön och bättre anställningsvillkor, eller högre bidrag. Inte ett ord om att nu kanske det är dags att sluta på jobbet för att spara pengar åt företaget, eller för den delen att spara på miljön. När man kräver att staten stimulerar ekonomin kräver man ju faktiskt att båda produktion och konsumtion ska öka så att jobben inte försvinner, något som går stick i stäv med vad vänstern brukar vurma för.

Så varför är de inte nöjda nu när ekonomin går bakåt och människor förlorar sina jobb? Det borde väl vara det perfekta scenariot: vi överkonsumerar ju och fokuserar för mycket på pengar och prylar. Så har det låtit sedan urminnes tider.

Det enkla svaret är att den fina retoriken bara är en lögn, byggd på ett missförstånd. Vad vänstern menar med att ”vi” måste dra ner produktionen och konsumtionen samt sluta fokusera så på pengar är att andra ska göra det, inte de själva. Varför? För att de tror att ekonomi är ett nollsummespel, och det någon förlorar vinner en annan och tvärtom. Om andra människor slutar konsumera och sänker sina löneanspråk betyder det att jag kan konsumera mer och få högre lön.

Tänk på det: har vänsteranhängare någonsin demonstrerat för lägre löner? Har facken någonsin på eget initiativ krävt mindre betalt för sina medlemmar, mindre inflytande och sämre förmåner? Nej, trots att det vore det mest solidariska att göra, speciellt om man verkligen tror att ekonomi är ett nollsummespel. Om man själv avstår från pengar får ju någon annan del av dem, och det är väl vad sann solidaritet innebär? Att offra sig själv för en annans vinning?

Sanningen är ju att vänsterns modell av solidaritet inte handlar om att de ska offra sig för andra, utan att andra ska offra sig för dem. Alla rika ska avstå från pengar så att vänstern kan få mer, konsumera mer osv. De ser andra människor som verktyg för deras egna intressen och använder ”solidaritet” som ett honörsord när de i själva verket står för den raka motsatsen.

Det är inte hederligt att kräva av andra att de ska finansiera ens liv och leverne. Det mest solidariska och medmänskliga man kan göra är att låta andra människor leva sina egna liv och eftersträva sina egna målsättningar. Först när vi har uppnått ett sant individualistiskt samhälle kan en sådan moral efterlevas. Så fort man ser andra som hot och hinder mot sin egen välfärd börjar man kategorisera och gruppera, och då tänker man i termer av offer och exploatering. Det är den ena eller den andra gruppens fel att jag lider, varesej det är invandrare eller överklassen.

Istället för att tänka i former av begränsningar och tvång måste människor börja tänka på andra som möjligheter, och som varelser med egna rättigheter. En annan kan vara ett verktyg för mig, men det är inte upp till mig att bestämma. Jag har ingen rätt att gå ut på gatan och kräva att någon annan ska betala mig en högre lön eller ett högre bidrag, helt enkelt eftersom jag inte har några andra rättigheter än den personen. Vi har alla behov av konsumtion, men det ger oss inte rätten till konsumtion, speciellt inte på andras bekostnad så som vänstern kräver i sina demonstrationer. Det är oerhört viktigt att belysa det hyckleriet, för så länge människor accepterar att betraktas som offer kan plundrarna överleva. Det har de inte rätt att göra, och då måste de stoppas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: