h1

Lönsam kultur

april 4, 2009

Sosseriet vill inte bara ösa pengar över fallerande industrier och bidragstagare, nu ska kulturen få sitt också. Att Partiet vill göra skattesubventionerade konstnärer till en valfråga är givetvis glädjande, det visar att det fortfarande inte förstår hur det ska bete sig för att vinna väljarnas gunst.

Hur som haver är det intressanta här inte Partiets oförmåga att prioritera, utan vad det verkligen säger i artikeln om kultur. Lyssna på detta:

”Mer makt åt kommersiella intressen innebär också ofelbart att vi får mer av det kulturella innehåll som är ekonomiskt lönsamt”

Okej, om inte staten skyfflar pengar över kultururövare kommer det som inte är lönsamt dö ut och ersättas med typ Tom&Jerry och hjärndöda Hollywoodfilmer. Det är kontentan av resonemanget, men vad betyder det egentligen? Partiet försöker få det att låta som om kommersiella intressen är boven här, de utsugande och tvingande företagen som medelst sin makt över kulturarbetarna kan styra och ställa i utbudet.

Fast egentligen är ju de skyldiga några helt andra: dels kunderna som inte vill betala för vad som helst, och dels de kulturarbetare som nödvändigtvis måste göra sin kultur lönsam för att ens producera den.

Är inte detta också en del av vänsterns ständiga och osmakliga hyckleri? Vad artikeln säger är att kulturarbetare är så giriga och egoistiska (i begreppets felaktiga betydelse: som plundrare) att de vägrar producera sin konst om de inte får betalt! Var finns solidariteten? Var finns det osjälviska uppoffrandet för samhällets bästa? En konstnär ska väl stå ovanför något så smutsigt som pengar, och borde därmed kunna jobba oavsett om staten eller de kommersiella intressena står bakom. Eller?

Nej. Nu visar det sig att åtminstone Partiet ser kulturarbetarna som människor som arbetar med konst för att den ska vara lönsam, och är den inte lönsam slutar de producera den, och då ska de få hjälp av skattemedel, pengar som stulits från dig och mig.

”Men jag betalar gärna skatt för att kulturen ska överleva” kanske någon säger. Jaså? Varför då inte bara gå och se de utställningar, teatrar, installationer och annat diverse nonsens som dessa människor producerar? Varför inte bara betala kostnaden direkt och låta oss andra slippa?

Detta är i själva verket ett ganska allvarligt ideologiskt problem. Sosseriet och vänstern vill omfördela pengar från den produktive till den som skapar något ingen vill betala för, och skaparen tilldelas därmed rättigheter som många av oss andra saknar. Vem har lyxen att på sin fritid kunna syssla med vad som helst och försörjas av staten med argumentet att hans arbete är så viktigt för samhället att det måste existera, trots att ingen av egen fri vilja skulle betala för det på en fri marknad?

Partiet är lömskt, det försöker skylla ”problematiken” på de kommersiella krafterna, när de kommersiella krafterna i själva verket inte har någon som helst makt över kulturarbetarna. Det är kulturarbetarnas girighet som gör att de inte vill producera någon konst om de inte får betalt, och när staten inte ställer upp måste de antingen göra något som folk vill betala för eller söka bidrag från annat håll. Partiet tycker att det är din och min skyldighet att stötta kulturarbetarna så att de kan håva in pengar på det arbete som bara intresserar dem själva och är värdelöst för både kunder och sponsorer.

Det säger en del om den ruttna vänsterideologin.

Annonser

9 kommentarer

 1. Bra påpekande, men jag skulle gärna ha sett lite kultur studenter med i mixen, de är alltid roliga att plocka fram i sådana här diskussioner.


 2. Intressant om än något svårtolkat inlägg….

  Jag är gärna med och betalar för konsten. Det finns forskning som talar om att det dessutom har goda effekter på människors hälsa….så där tjänar samhället in en del sjukvårdskostnader …om man nu vill se det hela rent ekonomiskt.

  http://www.folkpartiet.se/FPTemplates/ListPage____45630.aspx

  Jag skulle däremot gärna slippa vara med och betala absurda polisinsatser för att trygga människors säkerhet i samband med fotbollsmatcher

  http://mrmhalland01.wordpress.com/2009/03/16/idrotta-till-vilket-pris-som-helst/#comment-629


 3. Den här bloggposten innehåller samma gamla argument som recyclats i andra delar av blogosfären. Det är intressant att de som ogillar att skattepengar hälls över olika verksamheter som inte bär sig sällan tar upp barnbidrag eller militära utgifter som är betydligt större utgifter för statskassan än kulturbudgeten.


 4. Här är vi motståndare till alla former av statliga subventioner, vilket du hade vetat om du hade brytt dig om att läsa ordentligt.


 5. Vilken debatt-ton…….

  Tack för mig…..


 6. Mitt senaste inlägg var främst riktat till Prainerd, inte till dig. Hans (?) kommentar innehöll en uppenbar felaktighet och sådana rättar vi inte till för andras räkning. Vad gäller ditt svar så kan jag bara säga att okej, betala för kultur då, men låt oss andra som inte vill slippa. Det är mycket möjligt att konst har ”goda effekter” på människor, men låt mig avgöra huruvida jag vill uppnå en sådan eller ej medelst mina egna pengar.


 7. Jaha…
  Ursäkta min slöhet att inte läsa innantill, men tillåt mig att fråga var ”eran” gräns då går för vad som är en statlig subvention? Vid rättsväsendet? Eller vid statsapparaten själv? Vill ”ni” med andra ord helt avskaffa staten?


 8. Jo..
  Nu har jag läst innantill och kan därmed konstatera att ”ert” manifest handlar om en ”minimal stat”, m.a.o nattväktarstaten, staten där bara rättsväsendet tillåts subventioneras.
  Jag kan bara konstatera att ni i er postning har blandat ihop socialdemokratin med kulturproducenter. Ur Sahlins och Pagrotskys debattartikel formulerar ni ett slags generella regler för hur kulturproducenter tänker och agerar. Det är ett svårsmält felslut.


 9. Tack för att du tog reda på detta! Vi tror alls inte att alla kulturproducenter är snyltare, men de finns onekligen, och att debattartikeln behövs är ett (av flera) tydliga bevis på det.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: