h1

Att ställa krav är att bry sig

april 20, 2009

Folkpartiet föreslår att kunskapskraven vid ansökan till högskolor ska skärpas. Det är ett av många steg som behöver tas i ett land där just kunskap har föraktats och bespottats i årtionden. Vänstersidan talar om en orättvist sorteringsskola och drömmer istället om ett samhälle där alla unga mer eller mindre utan studier tilldelas en akademisk examen och därmed får ett bra jobb och en hög lön. Om någonting har bevisats är det väl att en sådan taktik inte fungerar. Företagen är nämligen inte dumma, de anställer inte någon bara för att han eller hon råkar ha ett betyg från valfri bluffskola. Poängen med att studera är att skaffa sig en kompetens som i sin tur kan generera värden och vinster i näringslivet. Att läsa något odefinierbart på ett lärosäte som staten godkänt ger inte per automatik en sådan kompetens. Därför är det väsentligt att tala om för den bortskämda snyltargenerationen att man faktiskt måste anstränga sig lite också. Det räcker inte att skriva in sig på någon utbildning som låter rolig och sedan hoppas på det bästa. Ungdomsarbetslösheten är hög av en anledning (egentligen ett par olika anledningar, varav trösklarna in på arbetsmarknaden är en): ungdomar idag kan ingenting.

Låt oss hoppas att detta steg följs av flera.

Annonser

3 kommentarer

 1. jag skulle vilja påstå att idag införskaffar man sig ingen kompetens om man läser på högskola. eller jo, man lär sig om sig själv, och man lär sig om hur man ska lära sig saker på ett effektivt sätt.

  examen är bara ett bevis på att man är lite bättre, bättre lämpad kanske, och duktig på någonting. och iom svenska statens godkänt-hets, och hur alla ska läsa vidare, etc, så har devalveringen blivit enorm. man måste läsa vidare för att ha en chans, men sen har man ändå ganska dålig chans om man faktiskt ÄR duktig och driftig eftersom alla går omkring och viftar med likadana papper.

  och låt oss inte ens gå in på hur det ser ut internationellt..


 2. Du skaffar Dig kompetens om Du läser på högskola och skriver bra B-D nivå uppsatser Men för att klara av att läsa och skriva bra akademiska uppsatser och akademiskt arbete, så krävs avsevärt mer än vad hälften av de som kommit in de senaste åren haft kunskap från gymnasiet nog att förstå.

  Det handlar inte om att vara dum, men att vara rätt förberedd. Det kan inte flumskolan och gymnasiet som det sett ut de senaste 30 åren ge. 3. ”…ungdomar idag kan ingenting. …>/em>

  Tja… – om det råder det nog högst delade meningar, är jag tämligen säker på…Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: