h1

Kambodja

april 21, 2009

Den som såg Debatt på SvT nyss fick se ett ganska illustrerande exempel på hur den extrema vänstern resonerar. Diskussionen utgick från de relativt många och högt uppsatta politiker som på olika sätt stödde Pol Pot och de Röda Khmererna i Kambodja på 1970-talet. Temat: hur kommer det sig att vänstern blundar för förtryck och sällan eller aldrig lär sig av historien?

I studion fanns bland andra Kajsa Ekis Ekman, som beklagade sig över att det alltid är just vänstern som skuldbeläggs historiskt. Varför – undrade hon – får aldrig ”högern” svara för exempelvis (det som kallas) ”folkmord” i Israel?

Svaret är enkelt. Ledare och regimer i länder som Kambodja, Laos, Burma, Kina, Nordkorea, Sovjetunionen, Kuba, Zimbabwe och så vidare har agerat i socialismens namn för att bygga ett socialistiskt samhälle. Alla revolutioner som i dessa länder har slutat i massmord och misär för befolkningen har bedrivits med det uttalade målet att skapa det socialistiska paradiset där näringslivet förstatligas och proletariatets diktatur råder. Överklassen ska utplånas, deras egendomar ska tillfalla folket genom staten, skadliga influenser och värderingar ska utraderas. Kulturrevolutionen i Kina syftade till just detta, utrensningarna i Kambodja likaså.

Det finns ingen anledning att betvivla att samma scenario inte skulle upprepas om dagens vänsterdemagoger skulle få chansen att regera igen. Målet är ju detsamma, såväl som de hinder som måste övervinnas. Näringslivet måste fortfarande förstatligas, egoistiska människor måste rensas ut och ersättas med den nya solidariska individen.

Det bedrivs inga sådana kampanjer för marknadsekonomi och kapitalism. När stater krigar – Israel eller USA exempelvis – gör de det inte i någon ideologis namn eller med ett uttalat syfte att uppnå ett ideologiskt mål. Detta för att något sådant inte ligger i marknadsekonomins natur. Den är inget mål, bara ett ramverk. Den beskriver inget utopiskt sluttillstånd utan erbjuder bara en fond för mänsklig interaktion. Man behöver inte fängsla, misshandla eller döda människor för att få dem att handla med varandra, man behöver inte skapa en helt ny mänsklighet. Kommunismen och socialismen kräver dock sådana åtgärder. Eftersom den utgår från idealmänniskan som något omänskligt och onaturligt måste den med nödvändighet rensa ut alla mänskliga och naturliga element, och då sker massmord som en lösning på det problemet.

Därför är det viktigt att inte skilja på historien och visionerna. Det är säkerligen inte så att speciellt många vänsterextremister idag öppet förespråkar folkmord, eller ens tänker sig att sådana är nödvändiga. Poängen är att deras ideal kräver sådana. Det ligger i deras ideologis natur att rensa ut alla oönskade element, med våld, och därför kommer det hända igen. Speciellt om dagens socialister tillåts friskriva sig från ansvar för vad deras ideologi har ställt till med. Åsikterna är exakt desamma, ingenting har förändrats. Socialister idag är socialister på exakt samma sätt som Birgitta Dahl var det på 70-talet. Då förnekade de folkmord i Kambodja, idag stödjer de diktaturen på Kuba och Hugo Chávez plundringar i Venezuela.

För dem rättfärdigar målet medlen, och därför kan man inte separera dem från historien. De är en del av samma rörelse som fortlever, från början av 1900-talet fram till våra dagar. Deras ideologi är ett falsarium, och det är därför den konsekvent misslyckas och istället urartar i folkmord och lidande. Att ställa dagens unga socialister till svars är nödvändigt, inte på historiska utan på ideologiska grunder. Det viktiga är inte att fråga varför de stödjer Kuba eller Venezuela, utan varför de stödjer den ideologi som har lett till misslyckanden som i Kambodja eller Nordkorea. Varför modifierar de inte sina idéer när de ser vart de leder?

Skulden lever vidare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: