h1

Marknaden fungerar

maj 6, 2009

Många väljer att se den nuvarande finanskrisen och lågkonjunkturen som ett bevis för att marknaden ”inte fungerar”. Sanningen är att det är precis tvärtom: krisen beror på att marknaden fungerar alldeles utmärkt.

Anledningen till att den globala ekonomin kraschlandar är att den innehåller sjuka element. Marknadens uppgift är att rensa ut sådana, och det är precis det som sker just nu. Att de över huvud taget existerar är däremot inte marknadens ”fel” eller ansvar, av två anledningar: dels är det statliga åtgärder (artificiellt låga räntor, tvångsregler angående utlåning till fattiga osv) som har blåst upp bubblan, och dels kan ingen marknad i världen garantera att människor inte fattar felaktiga beslut.

En fri marknad är som tidigare konstaterats bara ett ramverk som via juridiken sätter gränser för mänskligt beteende. Det ramverket säger i princip att ingen individ får utsättas för tvång och/eller hot om våld. Avtalsrätten gäller som ett absolut. Inom detta ramverk kan individer givetvis göra saker som inte gynnar dem själva, eller andra för den delen. De kan exempelvis plöja ned enorma summor pengar i olönsamma projekt och därmed göra stora förluster, det är inte otillåtet. Att det också sker kontinuerligt är inget bevis för att marknaden ”inte fungerar”, tvärtom. Det faktum att sådana projekt till slut går omkull bevisar att marknaden sköter sitt jobb – det jobb den har. Nämligen: de aktörer som agerar på marknaden – fria individer – bedömer verksamheter efter deras bidrag till välståndsskapandet i samhället. Om ett företag tillverkar usla produkter som ingen vill ha så går det omkull. Detta för att marknaden fungerar, inte för att den inte gör det.

När Riksbanken nu varnar för räntehöjningar beror det också på att Riksbanken vet att marknaden fungerar. Den kommer förr eller senare reagera på alla fiktiva pengar som nu slussas ut i systemet, och värdesätta tillgångar i enlighet med den nya informationen. Bakom varje krona måste det finnas en arbetsinsats, annars är den värdelös. Att trycka nya pengar skapar därför bara inflation så länge de inte bidrar till markant ökad produktivitet och ekonomisk verksamhet. Skräckexemplet är Zimbabwe.

Så, marknaden fungerar, och ekonomiska krascher är straffet för att försöka lura den. Att tro att en fungerande marknad aldrig innebär nedgångar i ekonomin är att missuppfatta logiken, och en farlig utgångspunt för andra politiska alternativ. Om ett företag tillverkar varor ingen vill betala för kan staten på socialistiskt manér försöka stjäla pengar från produktiva sektorer och omfördela dem, för att skona arbetarna på det olönsamma företaget. I längden leder det dock ingen vart, eftersom stora delar av ekonomin bara producerar dödvikt. På samma sätt kan staten trycka pengar och dela ut till fattiga, men eftersom det inte finns någon produktion bakom dessa nya pengar kommer priserna höjas och köpkraften blir densamma, dvs: de fattiga kan inte köpa mer än tidigare eftersom de försöker byta till sig värden med luft.

När en vänstersympatisör hänvisar till krascher som ett bevis för att marknaden inte fungerar så säg att ”jo, det är precis det den gör”. Dess funktion är inte att leverera en aldrig sinande ström av rikedom, utan att värdera tillgångar och allokera dem efter förtjänst. Den som inte förtjänar några pengar kommer heller inte få några, och hans verksamhet går under. Det är en ”krasch”, en utrensning av icke lönsamma element, och ett friskhetstecken för marknaden. Precis som en mänsklig kropp som höjer temperaturen för att döda bakterier. Man får feber och mår dåligt ett tag, men när det hela är över är det fundamentala välmåendet högre. Att låtsas som om bakterierna inte finns är inte ett tecken på att kroppen ”fungerar”, tvärtom.

Vad som också är viktigt att påpeka är att marknaden aldrig ”behöver” en stat som ”räddar” den. Det är bara individer och företag som kan ”behöva” pengar för att överleva, men det gäller alla människor i alla situationer. Om någon inte är produktiv eller lönsam ”behöver” han alltid mer pengar alldeles oavsett system, och även om staten bättre kan lösa det behovet (alltså behovet av oförtjänta pengar) så är det inte marknadsekonomin som räddas; det är de olönsamma, de destruktiva, de värdelösa. Marknaden rensar ut dem, staten belönar dem. Och notera att staten är beroende av produktiva människor för att kunna finansiera de icke lönsamma.

Omfördelning beror alltid av produktion, ofelbart.

Annonser

3 kommentarer

 1. En viktig sak som jag tycker att man alltid måste säga i samma andetag som man säger ”Marknaden, den…” och det är att marknaden först och främst består av, styrs av, ÄR en stor folksamling bestående av mig, dig och en massa andra låg- och medelinkomsttagare.

  Kassa projekt går under därför att vi, folket, låg- och medelinkomsttagarna; vi dissade idéerna.

  De som är rika i den här världen, det är inte de som är marknaden. De är marknadens betjänter. De har blivit rika på att tillfredsställa marknaden, dvs alla vi, på att betjäna oss.


  • Exakt så, därför är det också korkat att prata om att marknaden är ”odemokratisk”. Den är synnerligen demokratisk, utan att tilltala människor och erbjuda dem något de vill ha tjänar man inte en krona på en fri marknad.


 2. tackar som attan för denna förklaring, vettigaste jag läst på länge!
  har haft svårt att förstå när ”liberalister” skriver debattartiklar osv om detta, men nu förstår jag ju faktiskt hur rätt du har angående diverse s.k stimulanspaket, statlig hjälp osv.

  Tack för en underbar blogg!

  Mvh OskarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: