h1

Fantastiskt!

maj 7, 2009

Vi brukar ju tjata om att socialismen bygger på exploatering och utnyttjande av andra för det egna bästa. Socialister brukar i sin tur försöka förneka detta, men så snubblar jag på denna text som helt ogenerat berättar om sin inställning till andra människor. Indirekt förvisso, via en översättning av en engelsk text om att snatta, men ändå. Lyssna:

”Inget kan jämföras med känslan av upprymdhet, av brustna fjättrar och förlorade bördor, som jag känner när jag lämnar en butik med deras varor i fickorna. I en värld där allting redan tillhör någon annan, där jag förväntas sälja mitt liv, arbetande för att ha råd att överleva, där jag är omgärdad av krafter bortom min kontroll eller förståelse, krafter som uppenbarligen inte bryr sig om mina behov eller mitt välbefinnande, är det ett sätt att skära ut en bit av världen åt mig själv — att påverka det som påverkar mig så mycket.

Det är en helt annan känsla än den jag känner när jag köper något. När jag betalar för något gör jag ett byte; jag erbjuder pengar som jag köpt för mitt arbete, min tid och min kreativitet, för en vara eller tjänst som företaget annars inte skulle dela med sig av under några omständigheter”

Det vill säga: ”i min (bloggarens) värld är andra människor bara redskap som jag använder för mitt eget bästa, utan att ta någon som helst hänsyn till dem. Om jag tog hänsyn skulle jag nämligen utsättas för deras våld, deras krav på mig, och så ska inte världen se ut” (fritt tolkat).

Visst är det vackert? Detta är själva essensen av den socialistiska ideologin och logiken: mina fördelar och min rätt att ge blanka fan i alla andra människor. Min rätt att ta vad jag vill ha från andra och betrakta den som kräver en motinsats av mig som ond och omänsklig.

Och detta kommer från människor som svamlar om soldiaritet, rättvisa, medmänsklighet och godhet. Jag var tvungen att läsa texten flera gånger för att förstå att den faktiskt inte är ett skämt. Det är på blodigt allvar, författaren tycker verkligen så här. Läs den gärna, om bara för att kunna se ondskan i vitögat för en stund. Skyll dock inte på mig om du drömmer mardrömmar efteråt.

Annonser

4 kommentarer

  1. Man vet att någon har perspektiv på verkligheten när snatteri beskrivs som ”ondskan” och något som man får mardrömmar av.


    • Någon är visst inte läskunnig. Välkommen tillbaka med ett bättre försök.


  2. Som om människor som förespråkar snatteri vore värre i sammanhanget? Man vet att man diskuterar med en objektivist när man blir anklagad för att inte vara läskunnig…


    • Okej, för att göra det enkla svårt: det är naturligtvis inte snatteriet i sig som är problemet, utan attityden bakom. Den totala respektlösheten inför andra människor och den ogenerade viljan att leva oförtjänt av andras arbete som en parasit. Däri ligger ondskan, i motiveringen av varför snatteri och exploatering är att föredra framför frivilligt utbyte och erkännande av andra individers rättigheter och målsättningar.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: