h1

Fel signaler i vänsterns värld

maj 13, 2009

Regeringen föreslår att den som klarar den svåraste sfi-kursen inom ett år ska få en bonus. Inte så kontroversiellt kunde man tro, men i det här landet är visst allt möjligt. Oppositionen skriker lika högt som alltid om ”orättvisor” och ”helt fel signaler”. Förslaget är enligt dem ”ytterligare ett sätt att förstärka klassklyftorna”.

Kritiken sammanfattar vänsterns världsbild perfekt. Man ska inte skicka ut signaler om att folk ska anstränga sig eller lyckas, för om vissa gör det får de det så mycket bättre än de som inte gör det. Bättre då att alla trycks ned och hålls tillbaka, så att de som är sämst och har det sämst inte hamnar så långt efter de som är bäst och har det bäst.

Jag kommer nog aldrig begripa den här otroligt negativistiska synen på livet. Varför ständigt utgå från de värdelösa och det dåliga? Varför låta misär och lidande vara norm när man planerar ett samhälle och politik? Vart leder till? Till rikedom och lycka för flertalet? Knappast. Med vänsterns incitament finns det bara ett sätt att klara sig: var passiv och låt staten ta hand om dig. Lyckas du måste du släpa runt på de som inte har samma drivkrafter som du och inte uppnår samma resultat, oavsett varför.

Daniel Ankarloo är inne på precis samma linje när han kritiserar köpkraftsjusterade inkomstnivåer. Hans tes mynnar ut i slutsatsen att det är bättre att en har 10 kronor och en annan 20 än att en har 10 och en har 30. Helt enkelt för att ”orättvisorna” då är mindre. Allting ska alltid anpassas efter de sämsta, de bästa måsta hållas tillbaka och om möjligt straffas och exploateras.

Den som fortfarande trodde att vänstern står för solidaritet och rättvisa bör ta sig en rejäl tankeställare. Det enda de står för med den här typen av resonemang är missunsamhet och ondska, en vilja att dra ned alla till en gemensam lägstanivå, eftersom ekonomisk jämlikhet är ett självändamål. Hellre jämlik fattigdom än ojämlik rikedom. Fy fan.

Annonser

12 kommentarer

 1. Kort o gott Jantesocialism. Tro aldrig du är förmer än andra då blir det #skattestryk#


 2. You have been mentioned:

  http://katrineholm1.blogspot.com. Keep up the good work.

  Mvh/

  People’s Republic Of Katrineholm

  &

  Katrineholmpartiet
  http://katrineholmpartiet.blogspot.com


 3. […] Fel signaler i vänsterns värld,Bonus om sfi-student lär sig svenska snabbt,Stockholm vill ge bonus till SFI-studenter,12.000 för att lära sig svenska,Säg nej till SFI-bonus!,12.000 kronor i bonus för SFI elever,Analfabeten får bara 6000 kronor!?,Behandla SFI-elever som vuxna,Svensk orättvisa när den är som bäst […]


 4. att först bjuda på gratis utbildning, gratis uppehälle och sedan betala för avklarad kurs? i mina öron låter det som ett extremt ickeliberalt förslag då det avhänder individen att finna sin egen motivation till att leva sitt eget liv. logiken är endast förståelig i en socialdemokratisk välfärdsstat där man hela livet kan leva på andras arbete. endast där behövs en slik morot.


 5. Alliansmajoriteten är ju lika snett ute som oppositionen här. Det ska naturligtvis inte delas ut några bonuspengar för dem som deltar i sfi och tillgodgör sig utbildningen på ett godtagbart sätt. I stället är ju detta ett obligatorium och de som inte finner sig i detta ska naturligtvis inte få stanna i Sverige.


 6. Självklart ska staten idealiskt inte lägga sig i alls, men det mest intressanta i den här debatten var vänsterns reaktion. De vill antagligen dela ut pengar till de som INTE klarar sig, vilket är långt värre än att ge incitament åt rätt håll. I ett liberalt samhälle utan bidrag behövs inga gränser, och invandringen skulle troligen utgöra ett mindre problem än idag eftersom nyanlända inte skulle passiviseras och betraktas som andra klassens människor.


 7. Jag förstår inte alls varför ”vänsterns reakton” skulle vara det mest intressanta i den här debbaten. Det är ju bara oppoistionsretorik att vara emot allt som det andra lägret företar sig. Det skulle låtit likadant om rollerna var omvända.

  Det intressanta är i stället vad som verkligen beslutas – om medborgarnas skattepengar först ska bekosta SFI-utbildning ovanpå socialbidrag och allt annat för dessa människor, och sedan dessutom stå för bonuspengar åt dem som inte har vett att uppskatta utan tvärtom missbrukar att de fått komma hit och få både uppehälle och utbildning gratis.

  Har den borgerliga majoriteten som annars har detta med att sänka folks skatter som ett paradnummer frågat medborgarna om de verkligen vill betala med sina skattepengar för sånt här. Jag tror en förkrossande majoritet skulle säga ett rungande NEJ till detta. Om politikerna vill ge bort pengar på detta sätt tycker jag de kan ta det ur egen ficka – nej förresten deras löner går ju också på skattsedeln. I papperskorgen med förslaget – NU!


  • Nu står ju inte valet mellan nattväktarstaten och en stat som belönar de som klarar sfi, så den diskussionen är överflödig. Alternativet är en regering som vill uppmuntra framsteg och ansträngning, och en opposition som anser att man genom att göra så sänder ut ”helt fel signaler”. Vilket av de alternativen är bäst? Vad säger det om respektive ideologi?

   Det är beklagligt att så många så kallade ”liberaler” är så rasistiska, men det tar inte vi något ansvar för. Vi diskuterar ideologi, och i valet mellan bakåtsträvan och positiva incitament väljer vi alltid det senare.


 8. Så måste det ju vara. Den store Francisco har ju sagt det.


 9. men Nordkorea visar ju på att vänsterns ”rättvisa” fungerar: alla svälter lika mycket, om man inte räknar in ledarna i kommunistpartiet förstås 😉


  • Sant, men topparna förtjänar ju lite extra rikedom för att de gör livet så mycket bättre för det arbetande folket.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: