h1

Varför sänka skatter?

maj 25, 2009

Globaliseringsrådet föreslår att Sverige ska sänka skatterna för att kunna konkurrera med framtida ekonomiska stormakterna Indien och Kina. Wanja Lunby-Wedin håller inte med och motiverar sig med att ”inkomstskattesänkningar [inte] ger ökad sysselsättning”. Okej, varför skulle skattehöjningar då ge ökad sysselsättning? Jo, i sosseriets förvirrade värld innebär en omfördelad krona att någon annan kan tjäna den kronan inom den tärande sektorn. Så skapar man jobb. Inte genom att uppmuntra ansträngning utan genom att omfördela resurser som redan finns. Bieffekten som ignoreras är givetvis att ju tyngre börda man lägger på individen – ju mer man belönar lättja och bestraffar arbete – desto mindre kommer hon arbeta. Det innebär sämre produktion och färre jobb.

Dessutom är argumentet för att sänka skatterna inte primärt att det skulle ge fler jobb, utan att det är moraliskt och rättvist. Huruvida individen ska sugas ut av staten eller ej ska inte bedömmas efter vilken effekt det har på någon annans eventuella sysselsättning. Hon ska inte sugas ut alls, punkt. Det är inte statens sak att bestämma om någon ska få behålla en liten eller lite större del av sin inkomst, och speciellt inte baserat på hur det påverkar möjligheten för någon annan att få ett jobb.

Att sänka skatten handlar främst om att främja individens rätt till sitt eget liv, sin egen lycka och sina egna målsättningar. Att argumentera för skattesänkningar som ett sätt att skapa sysselsättning är att acceptera en altruistisk moral som säger att individens främsta uppgift är att vara till nytta för någon annan, att hon ska fungera som ett verktyg för andras mål snarare än sina egna.

Annonser

3 kommentarer

 1. ”Att argumentera för skattesänkningar som ett sätt att skapa sysselsättning är att acceptera en altruistisk moral…”; här antar jag att du menar att skriva ”mot skattesänkningar” alternativt ”för skattehöjningar”.


  • Det också givetvis, men även att förespråka sänkt skatt för någon _för att_ det skapar möjligheter för _någon annan_ är altruism. Det främsta argumentet är så klart att det är individens rätt att få behålla sin egen lön.


 2. Jag säga bara så här – Varför är Sverige och till en viss del svenskar skattebesatta? Andra lander i Europa har betydligt lägre skatter.

  t .ex

  Sverige vs England (jag är engelskman och vet hur det går till där borta)

  England Sverige
  inkomst skatt 22% minst 30%
  MOMS 15% 25%
  Läkare kostad ingår i skatt minst 140:-
  Medicine Fast pris £7 hur mycket som helst

  Om man är pensionär eller arbetslös in UK betala man inte skatt på pensionen/A-kasse, dessutom är läkarebesok, läkarmedel, tandläkaren, fastighetskatt… HELT GRATIS….

  Wellfare system better in Sweden – nej, bara dyrare!!

  Jag säga bara – kan dom – kan ni!

  Dessutom kan sverige ej konkulera med ändra lander pga av sina högra skatt och priser! Till slut kommer alla i Sverige att blir arbetslös och allt svenskt kommer att tillverkas utomlands där det är billigare!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: