h1

En ding-ding värld

maj 27, 2009

Nordkorea hotar att anfalla Sydkorea, antagligen som ett försök att tvinga till sig mer bistånd. Att sådana eventuella pengar skulle hamna hos regimen snarare än hos det svältande folket är det väl få som betvivlar, och den som inte misströstade förut lär väl börja göra det nu.

Samtidigt dyker en oerhört fascinerande artikel upp på Newsmill, i vilken Torbjörn Björkman, styrelseledamot i Svensk-Koreanska föreningen, försvarar Nordkoreas rätt att utveckla kärnvapen. Och inte nog med det, han beskriver dessutom landet som en ”humant högtstående” nation. Lyssna på detta:

”Genom det planerade samhället bor folk nära sina arbetsplatser. Folk promenerar till skola och arbete. Det ger god folkhälsa, ovanligt ren luft, också i flermiljonstaden Pyongyang. Livsmedelsproduktionen använder minimalt med konstgödsel och konstbevattning samt minimala transporter. DFRK belastar det globala ekosystemet mindre än något annat modern stat. DFRK är ett exempel på ett humant högtstående liv.”

Det må låta som ett aprilskämt och något som enkelt kan avfärdas som komplett galenskap, men det vore farligt. Detta är nämligen något så ovanligt som en ärlig kommunist som faktiskt står för sina åsikter. Han tycker på allvar att det är något bra att fattigdomen är så utbredd att folk ”promenerar till skola och arbete”. Det är viktigare att ett land inte ”belastar det globala ekosystemet” än att människor slipper svälta.

Artiklar som denna måste tas på allvar, helt enkelt för att de återspeglar den socialistiska människosynen på ett utmärkt sätt. När populisterna i exempelvis Vänsterpartiet försöker låtsas som om de är socialdemokrater ser vi här en kommunist som talar klarspråk. Nordkorea är ett ideal, så borde alla människor leva. Att de inte har valt det själva spelar ingen roll, att svälten och fattigdomen är utbredd är av marginell betydelse. Det essentiella är Planen, att varje litet kugghjul passar in i den samhälleliga maskinen. Individens liv är inget självändamål, hennes egen lycka är inte eftersträvansvärd, hennes frihet är bara ett hot mot det övergripande Målet.

Läs och lär. Det är kanske orättvist att dra paralleller till Lars Ohly, men jag lovar att många vänsterpartister sympatiserar med Björkman och hans skruvade idéer, även om de utåt visar upp en helt annan fasad. Det är inte politiskt korrekt att stödja Nordkorea, och än mindre att se landet som ett ideal för Sverige och andra att eftersträva, men det är åtminstone ärligt.

Annonser

4 kommentarer

  1. Ja, ännu en gång så drar du paralellen en dummerjöns = alla är dummerjönsar. Jag som vettig människa räknar inte alla libertanianer som demokratifientliga bara för att en är det. Men jag borde kanske?


    • Är man liberal borde man vara motståndare till majoritetens diktatur, annars är man inte ärlig. Och Björkman är en dummerjöns, men hans tankesätt är inte på något sätt ologiskt enligt socialistiska premisser. Vänsterpartiet är ett socialistiskt parti men försöker framstå som socialdemokrater/socialliberaler. Antingen ljuger de, eller så har de missförstått sin egen ideologi.


  2. Du är ju verkligen den siste som ska tolka någons ideologi…


    • Pelle, jag skulle personligen vilja veta varför WIJG är den siste som ska tolka någons ideologi. Han/hon har skrivit ett antal inlägg där han/hon lägger fram argumenten och funderingarna som ligger till grund för hans/hennes filosofi. Han/hon har dessutom ägnat åtskilliga bloggposter till att förklara varför han/hon skyr vänstern.

      Om du hävdar WIJG ska vara den sista att tolka någons ideologi, var vänlig och lägg fram dina argument, snarare än en kort liten mening som mest ser ut som om du mumlar buttert i ett hörn någonstans.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: