h1

Flumskolan

juni 1, 2009

Det är bråttom att reformera skolan, annars kommer Sverige hamna på efterkälken i den globala konkurrensen. Det menar Magnus Henrekson vid Institutet för näringslivsforskning, och han har givetvis rätt. De ansvariga för dagens flumskola kommer slå ifrån sig och hävda att man inte skapar konkurrenskraft genom att sortera människor och öka klyftorna, men det är en felaktig analys redan från början.

Först och främst, och för jag vet inte vilken gång i ordningen: ekonomi är inget nollsummespel där den enes bröd är den andres död. Den enes framgång betyder inte den andres motgång, och att någon får bra betyg, ett ansvarsfullt jobb och en hög lön betyder inte att någon annan per automatik får raka motsatsen. Den som pratar om ”sorteringsskolan” tror att samhället har en viss mängd pengar att dela ut via staten, och om alla då tilldelas samma betyg och samma jobb kommer alla få lika mycket pengar: frid och fröjd i planekonomin. I verkligheten skapas resurser bara genom arbete, aldrig genom omfördelning, och ju mer kunskap desto mer produktivt arbete och desto mer rikedom skapas. Är någon duktig betyder det inte att någon annan inte är det, det betyder bara att genomsnittsproduktionen ökar och den samhälleliga rikedomen blir större.

Kunskap uppnår man i sin tur genom utbildning. Skolan är inte tänkt att ge vilken drönare som helst ett diplom som i sin tur leder till ett jobb som i sin tur leder till en lön, helt enkelt för att företag inte främst efterfrågar just diplom utan kunskaper. Visar det sig att valfri flumskola delar ut höga betyg utan att studenterna lär sig något konkret kommer företagen inte anställa de utexaminerade, och varför skulle de? Vem har nytta av en bortskämd slacker som bara vill ha fikarast och betald semester 3 månader om året eller mer?

”Sorteringsskolan” innebär att den som är duktig också får ett kvitto på det, ett bevis för sina prestationer, och kvittot är vägen in i näringslivet om det avspeglar faktisk kompetens. Att hålla tillbaka den duktige i tron att det gynnar den värdelöse är inte bara felaktigt, det är framför allt rent ondskefullt. Det betyder att man anser att den som är duktig och har potential att uppnå något stort måste offras för att den värdelöse ska få känna sig lite mindre värdelös. Den duktige blir ett redskap för den värdelöses vinning, och ett ganska uselt sådant: ju mindre rikedom som skapas desto mindre gynnar det alla människor.

Socialisternas system var tänkt att leda till utjämnade skillnader, men så fungerar inte verkligheten. Man kan inte lura marknaden genom att fabricera kunskaper som inte finns. En student som tilldelas höga betyg utan krav på kunskap kommer aldrig vara nyttig för näringslivet, och kommer därför heller aldrig få varken ett bra jobb eller en hög lön. Beviset är dagens skyhöga ungdomsarbetslöshet. Det är bara kompetens som leder till jobb och höga löner eftersom kompetens leder till produktion och vinster. Att hålla tillbaka de dugliga för de odugligas räkning är ett recept som har prövats och misslyckats, helt i enlighet med logikens alla regler. Nu är det dags att testa något nytt och låta de dugliga själva eftersträva och uppnå sina mål. Avundsjukan och missunsamheten har nått vägs ände.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: