h1

Okunskap

juni 6, 2009

Det här illustrerar tydligt ett av de stora problemen med dagens samhälle: majoritetsdemokratin -folkets makt att bestämma övergripande genom omröstningar – leder till att folk i allmänhet ser rättigheter men inga skyldigheter. Överallt propageras det för den här formen av demokrati och maktfördelning, folket måste få bestämma i så många frågor som möjligt, men vad händer sen då? Var fjärde röstberättigad – var tredje bland de unga – vet inte när EU-parlamentsvalet är. I månadsskiftet mars-april visste 80 % av befolkningen inte vilken månad valet skulle hållas.

Hur kan man förvänta sig att ett sådant folk ska kunna fatta informerade och rationella beslut gemensamt? Bryr man sig ens? Struntar man i vilket resultatet blir och ser själva röstandet som ett självändamål?

Antagligen. Att ha någon form av makt är det enda som räknas, det är så man uppnår någonting i livet och för ”samhället”. Skitsamma vad de röstar på, bara de får rösta! Och detta i en tid när det är lättare än någonsin att leta upp information om man bara vill. Men som sagt, det kräver ju en insats, och att ställa sådana krav på den stackars befolkningen kan man ju bara inte göra. Så går det när man tror att politik, alltså inte någon specifik politik utan politik som fenomen, är lösningen på alla världens problem.

Annonser

12 kommentarer

 1. Hej! Följer din blogg och tycker du skriver mycket bra och träffsäkra inlägg! Fortsätt så! Är bara lite nyfiken på hur du tänker göra i EU-valet? Inget av riksdagspartierna känns ju aktuellt om man bryr sig om frihet. Ej heller Piratpartiet verkar ju vara aktuellt för dig. Blir det blankröst eller finns det något parti jag missat? Liberala Partiet har ju officiellt gått ut med att de inte ställer upp i EU-valet för de vill fokusera på riksdagsvalet 2010.


 2. Tack!

  Det är sant att allmänna val generellt är lite knepigt när man är liberal, man får nästan mer sikta in sig på personer än på parti. Dessutom är det lite avgörande vilken grupp de man eventuellt röstar på tillhör i Parlamentet. Just nu känns det viktigt att få bort CAP från EU, och där är de flesta svenska partierna ganska överens. Jag försöker också tänka att det gäller att rösta på det minst dåliga alternativet snarare än att hitta den perfekta kandidaten. Det är ju så att säga dömt att misslyckas…


 3. Ännu mera intressant blir det när man jämför hur mycket tid folk lägger vid beslut som bara rör dem själva. Jämför t.ex med hur mycket tid de flesta lägger ner om de ska köpa en ny mobiltelefon, eller bostad mm. Men när det gäller beslut som ska tvingas på alla andra (läs val) så är det knappt nåt engagemang alls.

  Val blir därför ett enkelt sätt för makthungriga människor att skaffa sig makt. Makten att tvinga på andra deras uppfattningar. Nej fy faan.


 4. Vad är lösningen då? Fri marknadsekonomi?


  • Lösning och lösning. Ju färre beslut som fattas av en majoritet desto mindre inverkan har okunskapen på individen som andra part.


 5. Hur ska ett land styras? Inte alls?


 6. Demokratiskt verkar vara motsatsen till frihetligt? Eller?


 7. Men om man nu ser skatter som ett rättsövergrepp på en minoritet så kan man väl flytta till Somalia kanske?


  • Visst kan man göra det om man vill. Jag skulle dock inte rekommendera det, personligen.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: