h1

Rasismen är redan här

juni 6, 2009

– Det vore förskräckligt om Sveriges röst skulle vara en främlingsfientlig röst, säger Mona Sahlin inför det kommande valet till Europarlamentet. Men rasismen är redan utbredd i Sverige, anledningen till att den inte märks är att ingen vågar diskutera den. Vi svenskar har förtvivlat svårt att erkänna våra fördomar, och flyter de nånsin upp till ytan möts de av vilda protester från offentligt håll. Det är så klart bra att ledande politiker tar avstånd från Sverigedemokraterna och andra mörka krafter, men i den så kallade folksjälen gror dessa åsikter oavsett vad makteliten anser om det.

13 % av svenskarna förespråkar ett turkiskt medlemskap i EU. 13 %. Gissa hur många av motståndarna som stödjer sig mot rationella argument och hur många som är negativa av rädsla av Sverige ska bli en islamistisk diktatur eller något liknande.

Så, Mona Sahlin, det slaget är redan förlorat. Sverigedemokraterna må vara föraktade utåt, men de har nog ett bredare stöd än någon kan föreställa sig. Lösningen på detta är inte att förneka och låtsas som om inget har hänt. Lösningen är att diskutera, debattera, möta de som vill isolera det ”svenska” från utomstående influenser

Det finns flera argument mot ett turkiskt EU-medlemskap. Landet är ingen fullt fungerande demokrati och har många direkt antiliberala inslag både politiskt och socialt, men varför skulle de faktorerna försvinna bara för att EU stänger ute det turkiska folket? Glöm inte Atatürks anda som fortfarande lever, och som inspirerades av den upplysningstid vi västeuropéer har att tacka för så oerhört mycket. Bara ambitionen att vilja delta i ett européeiskt samarbete är värt att belönas, och positiva incitament har historiskt lett till bättre resultat än negativa.

Så trots Turkiets alla brister är lösningen inte att stänga dem ute och förneka dem samarbete och möjligheten till kulturell och ekonomisk utveckling. Det kommer bara leda till aggressioner mot det västliga samhället, kanske med ökade sympatier för islamister och terrorister som följd. Att värna något inbillat europeiskt mot det inbillat islamistiska är inte bara dumt, det är också helt irrelevant. Ett medlemskap skulle inte leda till någon kulturell utarmning av västliga värden, utan snarare ett bredare utbyte, något som alla liberaler borde välkomna. Fördelarna överväger definitivt nackdelarna, och de nackdelar som trots allt finns bemöts inte bäst med fientlighet och utestängning.

Annonser

2 kommentarer

  1. Ja rasismen har funnits länge här. I annat fall skulle vi inte ha 9 miljoner invånare utan 100 miljoner. Landet är trots allt mycket attraktivt att bo och jobba i och många vill hit. Invandringspolitiken är en skam och politiker som ojar sig över rasismen men inte är för fri invandring är hycklare av stora mått.


  2. Jag tycker inte det är ok att ta in(ännu)ett land i EU som ockuperar en del av ett annat medlemsland.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: