h1

De bortskämdas revolution

juni 14, 2009

Visserligen håller den borgerliga Alliansen ut i opinionen, men om man får tro de politiska bedömarna ser framtiden mer än mörk ut. När den mest bortskämda generationen i världshistorien mobiliserar sig kommer vi antagligen få se mer av våldsamma ”protester” utan egentligt syfte, politiker med ”ett förhållningssätt till omvärlden” som får dem att donera andras pengar till socialistiska rörelser, samt ett folk vars engagemang för sig själva och samhället inskränker sig till att gå ut på gatorna och kräva gratis förmåner.

I kontrast mot de iranier som lever under verkligt förtryck och känner sig tvungna att bekämpa överheten med våld ser dessa svenska ungparasiter givetvis ännu mer patetiska ut. Budskapet är enkelt: för att något måste man ta det, staten kommer inte längre tilldela alla människor saker och ting de behöver och vill ha, som det var i det gamla goda välfärdssamhället. Givetvis är detta en följd av de senaste årens nyliberala nedmonteringar av det gemensamma och satsningar på mer pengar åt de rika.

Ja, längre än så sträcker sig inte verklighetsanalysen hos dagens unga. De röstar i första hand på ett parti vars enda mål är att dess sympatisörer ska få ladda ned film och musik gratis, och i andra hand på ett som tills nyligen ville förbjuda ekonomisk tillväxt och med politiska medel stoppa varje försök till utveckling. De skyller sina problem på ”någon annan” och tycker att det är en mänsklig rättighet att få en gratis bostad, ett jobb helt utan krav på prestation eller utbildning, samt en lön som ger en möjligheten att konsumera allt man vill ha. Samtidigt är de så klart motståndare till konsumtion.

Vad beror allt detta på?

Först och främst en grav avsaknad av kunskap, trots alla moderna möjligheter att informera sig. Färre och färre läser dagstidningar, skolan ställer konsekvent lägre krav och politikerna utvecklas mot renodlade populister som bara säger det folk vill höra. I en sådan miljö är det kanske inte så märkligt att de unga växer upp med tron att rikedomen de ser omkring sig ska tillhöra ”alla” och därmed bör omfördelas från det ”orättvisa” förhållande som råder idag. Det är kanske inte så konstigt att de tror att ett jobb syftar till att man ska få en lön, inte till att man ska göra något nyttigt, skapa värden genom en egen insats och därmed förtjäna lön för mödan.

Eller?

Vidare är socialdemokratin och dess moral en starkt bidragande orsak till att samhället idag ser ut som det gör. Arbetarrörelsen blev bidragsrörelsen när deras idéer havererade på 70-talet, och sedan dess har partiet alltid tagit ställning för parasiter och mot de arbetande. Och visst, det funkar ju. Den vinnande politikern idag är den som säger åt en människa att ”jag ska ordna så att du får ett bättre liv” (underförstått: jag ska ta någon annans pengar och ge dem till dig, no strings attached). Det individuella ansvaret existerar inte längre, det är ”gruppen” som har ansvar för individen. Att alla grupper kan delas in i mindre grupper varav den minsta är just individen är uppenbart ovidkommande. Ett budskap behöver inte längre vara sant eller relevant, bara det stämmer överens med den allmänt rådande moralen: få utan att ge, ta utan att prestera.

Visserligen brukar bortskämda snorungar växa upp och förstå värdet av att arbeta, förstå att ekonomin inte är ett nollsummespel där den enes bröd är den andres död, förstå att Afrika inte är fattigt för att västvärlden suger ut dem, och så vidare, men problemet med den unga generationen idag är att den inte kan någonting. Den har ingen grund att bygga vidare på. Att gå ut gymnasiet med icke godkända betyg är inte längre ett misslyckande varken för skolan eller den enskilde eleven, det är bara ett tecken på någon form av ojämlikhet och orättvisa. För att väga upp dessa orättvisor slussas de obildade vidare till någon bluffhögskola där de tilldelas en ”akademisk examen” som inte innehåller någonting av värde, och luras i att denna examen ska ge dem ett bra jobb.

Bra innebär då så klart högavlönat, inte att man ska få ta ansvar och göra någonting viktigt.

Och så snurrar det på. Så hur bryter man den onda cirkeln?

Lyckligtvis är verkligheten den krävande generationens värsta fiende. Ekonomin är inget nollsummespel, så det som ska fördelas och konsumeras måste alltid först skapas. Vem ska göra det när ingen längre är intresserad av att jobba, när ingen längre kan någonting? Ingen, naturligtvis. De få duktiga och ambitiösa kommer söka sig utomlands, vilket blir lättare som en följd av den globalisering de unga hatar. På så sätt utarmas samhället ännu mer, när kompetens söker sig till länder där deras insatser uppskattas och värderas snarare än föraktas och bestraffas.

Ett samhälle som bygger på den mänskliga rättigheten att leva gott utan egen insats är dödsdömt redan i teorin. Oavsett hur gärna man vill bortse från det och förneka verkligheten kommer det ske. När ingen längre jobbar på grund av icke existerande incitament skapas bara fattigdom, och ju mer högljuda krav på mer omfördelning i spåren av den fattigdomen, desto mindre kommer de som faktiskt gör någon nytta ha intresse av att fortsätta göra det. När incitamenten bara bygger på att man ska ta det man vill ha kommer inget skapas mer än brist och misär, alldeles oavsett vad folket tycker om det.

Däri ligger hoppet om framtiden. När den bortskämda generationen har förbrukat alla resurser och byggt upp ett samhälle kring teorin om gratisluncher kan vi börja om igen, ungefär som Kina efter Kulturrevolutionen. I den sönderbrända jorden och ruinerna efter bortglömd rikedom kan något nytt och bättre resa sig, helt enkelt för att mänskligheten är bättre än vad dagens parasiter visar.

Annonser

22 kommentarer

 1. Bra skrivit.De borde skaffa sig en utbildning och jobb.Dessa gatans pöbelvänster är en stor fara för demokratin.Deras verksamhet är totalt kontraproduktiv.Sossarnas flumliberalism får ta på sig stor del av skulden till att en del ungdomar dras med i såna obskyra nätverk som reclaim the street.


 2. Ja det var, som man säger, ord och inga visor och jag är böjd att hålla med. Men jag skulle även vilja inflika en fundering. Man hör ofta att skolan brister i utbildning men är det verkligen skolan som är dålig? Jag tänker generellt på kvaliteten på skolor, lärare, lokaler etc i övriga delar av världen. Nej, jag tror inte Sverige har dåliga skolor, vad vi däremot har är dåliga föräldrar. Det är dessa dåliga föräldrar som uppfostrar barn och ger dom konstiga värderingar. Barn skall skämmas bort. Men dom skall skämmas bort med kärlek, engagemang, utbildning, kultur, böcker och livsvisdom. Inte med prylar, kläder och meningslös underhållning.


  • Absolut, skolans problem har framför allt inte med pengar att göra. Det finns ingen brist på resurser, däremot används de på ett uselt sätt. Det är värderingarna och inställningen till kunskap, arbete och förtjänst det är fel på, och det är både bra och dåligt: det kostar ingenting att vända på skutan, tvärtom kan det bli billigare genom att man effektiviserar och producerar resultat som faktiskt bidrar till samhället. Å andra sidan är det mycket svårt att omvända en hel befolknings moral, men det är där man måste börja.


 3. …bara säga att jag läste hela inlägget en gång till. Det ÄR förbaskat bra skrivet.


 4. Tack så mycket!


 5. Skulle orka läsa inläggen om ni lärde er stava ordentligt. Pinsamt dålig kvalitet på formen, men innehållet är intressant.


  • Den kritiken var ny. Syftar du på något speciellt, eller är inläggen generellt sett dåligt skrivna jämfört med övriga blogsfären?


  • Tro mig, jag gnäller på stavningen och språkhanteringen i bloggosfären så mycket jag bara hinner med. 😉

   Och det här är knappast det värsta fallet, men det är bland de sämre bland de bloggar jag faktiskt VILL läsa.


  • Keff… Är det en beskrivning av din eget språkbruk, Keff?

   Det här inlägget är bra skrivet!
   Han råkade få 2 p i ordet opinion, ojojoj.

   För min egen del var det en njutning att för en gångs skull slippa fjortismässiga särkrivningar av ord som ”världshistorien” & ”välfärdssamhället”

   Pinsamt är det att klaga på det här inlägget.
   För övrigt så är innehållet och meningen det viktiga och det är ju mer än man kan säga om de allra flesta tidningsartiklar på nätet idag.


  • Jag hittade faktiskt tre slarvfel när jag läste igenom igen. De är ändrade nu.


 6. Objektivister verkar alltid så gnälliga och bittra. Var är kärleken till livet som ni pratar om? Visserligen håller jag med om inläggets innehåll, men ni objektivister isolerarar er bara ännu mer när ni ständigt har den sura tonen.


 7. Det här var tamejfan den bästa analys jag läst av dagens situation. Nu faller alla bitarna på plats faktiskt. Men jag vill ändå göra en reservation å dom ”bortskämdas” vägnar. ARV och MILJÖ som det kallas; att växa upp i det socialistpopulistiska träsket är tydligen ett sådant handikapp att skandinaviska i goden grunda gener ( som Norge,Danmark,Finland ) tydligen inte kan kompensera för detta. Tragiskt rent ut sagt 😐


 8. ”De röstar i första hand på ett parti vars enda mål är att dess sympatisörer ska få ladda ned film och musik gratis”

  Vilket parti syftar du på här? Piratpartiet? Då är du dessvärre olyckligt okunnig i vad partiets mål är.

  Jag röstade själv på piratpartiet, och det var *inte* på grund av fildelningsfrågan. Jag röstade på dom då jag tycker att samhället är på väg att bli ett övervakningssamhälle, där saker som integritet, demokrati och mänskliga rättigheter är i fara.

  Jag har inga problem med att lagar om upphovsrättsbrott och annat, det jag har problem med är de metoder polisen och t.om privata organisationer ska få använda för att komma åt eventuella brottslingar. Man kan göra flera jämförelser med livet utanför nätet. Folk kan överlämna illegal information (t.ex barnporr) eller varor (t.ex knark eller vapen) på ett café i stan, men inte ser vi nån som förespråkar att man ska bevaka alla samtal som sker på alla caféer landet runt. Folk kan skicka illegal information eller varor via fysiska brev, men inte har jag hört någon förespråka att brevsekretessen ska kastas i papperskorgen så att polisen kan granska all post. Och en av de vanligaste platserna för misshandel är i hemmet, men inte ser vi någon som förespråkar att alla hushåll ska få videokameror installerade. Skulle du tycka att något av detta var OK? Om inte, varför är det OK när det sker på nätet? Bara för att det är betydligt lättare och billigare att genomföra motsvarande bevakning på nätet så betyder det inte att att det är rätt och riktigt. Det är tvärt om riktigt vidrigt, och inte värdigt ett öppet demokratiskt land.

  Sen är det extra trist att se mig och andra piratpartister bli sammanblandade med folk som är med i reclaim the street. Jag är emot det dom står för, och det dom gör.

  /Jimi


  • Det paradoxala är att kontrollsamhället växer fram pga pirater som under mer än 10 års tid brutit mot upphovsrätten. Det osannolika är att piraternas framgångar skulle bero på att dom värnar integriteten, precis just nu, när upphovsrättshavarna får EN lag som respekterar deras intressen. Det oseriösa är att man kräver respekt för sina åsikter när man inte visar respekt för någon annans.


 9. ”De skyller sina problem på “någon annan” och tycker att det är en mänsklig rättighet att få en gratis bostad, ett jobb helt utan krav på prestation eller utbildning, samt en lön som ger en möjligheten att konsumera allt man vill ha.”

  Det där låter som en utmärkt beskrivning på dagens riksdagsledamöter och politiker, tycker jag.


 10. Tack för ett bra inlägg.
  Jag är 80-talist, bostadslös (bor i andrahand) och jonglerar flera temporära jobb. Jag pluggar till gymnasielärare och hoppas på ett heltidsjobb när jag är klar. Det är ingen trygg livssituation att varken ha bostad eller fast inkomst. Jag sliter med olika jobb och har ändå inte råd med glasögon och tandläkarbesök. Det är min verklighet. Jag vill göra en insats för samhället. Har jobbat extra sen jag var 14. Jag vill ha materiell grundtrygghet: Ett förstahandskontrakt och ett heltidsjobb i Stockholm. Jag vet att jag når dit en dag, men 24 år gammal får jag fortfarande flytta runt och hoppa omkring på olika arbetsplatser. Jag demonstrerar inte för att jag lärt mig att ansvaret ligger på mig och man kan inte skylla på någon annan. Det handlar inte om att hitta syndabocken utan lösningen till problemet. Bygg fler ungdomsbostäder/ studentbostäder och släpp in unga på arbetsmarknaden.


 11. Intressant men det håller inte. På 70-talet var det som värst i Sverige. Idag är rena kapitalistiska utopin jämfört med vad vi hade då. Det har skett en enorm liberalisering av samhället. 2007 startades det 53,000 nya företag i Sverige. 1993 var siffran 22,000. Skattetrycket är det lägsta sedan 1975 (den växte exponentiellt fram till ca 1990). Arvskatt och gåvoskatt är avskaffade. Reavinstskatten har sänkts och kommer antagligen att avskaffas. Homosexuella får ingå äktenskap. Filmcensuren är på väg att bli avskaffad. Vi har många kommersiella TV-kanaler (istället för två statliga). Fri rörlighet över gränserna i EU. Tullar mot andra EU-länder avskaffade. Osv, osv.

  Efter 60- och 70-talets socialistiska experiment (som vi har fått betala för under 80- och 90-talet) börjar ekonomin återhämta sig. Det handlar också om människors inställning. Se bara hur opopulärt statens räddning av banker var. Lika så tyckte en stor majoritet att det skulle vara korkat att gå in med skattepengar och rädda SAAB och/eller Volvo.

  Visst finns det mycket kvar att göra och visst lever socialdemokratiska ideal kvar, men utvecklingen går åt rätt håll på de flesta fronter.

  Den del som inte går bra – där vi nu har en grov försämring är just den du väljer att kritisera. Märkte du kanske inte “STOPPA FRA-LAGEN” baneret på en av artiklarna du länkade? Det största problemet är den övervakningsstat vi fått (som hade fått STASI att gråta av lycka om de hade fått något liknande). Det andra problemet är starka tendenser mot korporatism. Räddningspaket för dåliga företag är bara ett exempel. Undergrävandet av rättstaten (i.e. IPRED) är ett annat. Jag skulle vilja påstå att det är just dessa 80-talister som du kritiserar här som idag är det yttersta försvaret. Fildelning är en nonsensfråga i jämförelse och är en helt separat fråga (något som varken politiker eller media tycks förstå). Om du tittar lite närmare kan du se att Fridolin inte representerar någon större grupp. Unga gnäller inte om att de borde få gratis bostad och garanterat jobb. De klagar på statlig avlyssning samt undergrävandet av rättssystemet. Jag önskar bara att min generation (Generation X) var lika intresserade av att försvara liberala grundprinciper.

  mrKafka:
  “Det paradoxala är att kontrollsamhället växer fram pga pirater”

  Vad har FRAs massavlyssning med pirater att göra? Om du pratar om IPRED, varför ska min rättsäkerhet äventyras när jag inte sysslar med piratkopiering? Problemet med IPRED är det samma som om man skulle bomba ett kvarter där man misstänkte att en snattare bodde. Man behöver inte vara för snatteri för att tycka att det skulle vara en oproportionerlig reaktion.


  • Ditt nya motstånd mot alla inlägg på den här bloggen är väldigt intressant. Jag ger blanka fan i om du är motståndare till FRA eller inte, det har inte med saken att göra.


  • FRA-lagen har kommit till för att man inte längre kommunicerar via långvåg utan faktiskt använder moderna kommunikationsvägar som just internet. Poängen med lagen är att man inser att det finns eller kan uppstå reella hot mot Svenska medborgare och det därför behövs en lag för att reglera avlyssning så att den INTE hotar den personliga integriteten. Hur skall detta då göras… Jo såhär…

   * Tillstånd för signalspaning ska prövas av domstol.
   * FRA ska ansöka om tillstånd för all signalspaning. Även signalspaning för regeringens behov omfattas alltså av tillståndskrav.
   * FRA ska enbart få tillgång till de ”trafikstråk” som domstolen bestämmer.
   * I lagen tydliggörs att FRA inte får signalspana mot trafik där både avsändare och mottagare finns i Sverige.
   * FRA får endast bedriva signalspaning på beställning av regeringen, regeringskansliet och försvarsmakten.

   Vidare har regeringen inför riksdagen tagit fram de villkor som måste uppfyllas för att signalspaning skall få användas. Dessa är:

   * yttre militära hot mot landet
   * förutsättningar för svenskt deltagande i fredfrämjande och humanitära internationella insatser, eller hot mot säkerheten vid såna insatser
   * säkerhetspolitiska konsekvenser vid internationell terrorism
   * utveckling och spridning av massförstörelsevapen och kontroll av svensk vapenexport
   * allvarliga yttre hot mot samhällets tekniska infrastrukturer, till exempel it-trafik
   * konflikter utomlands med konsekvenser för internationell säkerhet
   * internationella föreeteelser som i övrigt är av särskild betydelse för svensk utrikes- säkerhets- och försvarspolitik

   När det gäller IPRED så måste det stå utom alla tvivel att piraterna, genom sitt agerande, drivit fram lagen. Den är inte perfekt, det är lagar sällan men det är faktiskt den enda lag som just nu respekterar kreatörers rätt att efterforska dom som bryter mot upphovsrätten på internet.

   Att jämföra IPRED med kvartersbombningar är alltså skitsnack.


  • whoisjohngaltse:

   Nja, jag skulle säga att jag håller med ca 90% av alla inlägg på den här bloggen. Det är dock inte särskilt intressant. Din inställning till integritetsfrågor (eller snarare undvikande av dem) och i det sammanhanget ditt motstånd mot PP är mer intressant då det går stick i stäv med andra liberalers uppfattning. Skulle inte du finna det intressant om Johan Norberg eller någon annan liberal du till större delen håller med skulle exempelvis undvika alla frågor om globalisering och varje gång globalisering började diskuteras säga att handel med Kuba stärker den kommunistiska diktaturen?

   mrKafka:

   FRA: Ugh, behöver jag verkligen bemöta det där? Ett system som vidarebefordrar *all* privat (och annan) kommunikation till staten är den grövsta våldtäkten på personlig integritet som är möjlig. Vad staten sedan lägger på regler som de påstår att de kommer följa spelar ingen roll. Kränkningen har skett när de utan mitt tillstånd gör kopior av min privata korrespondens. (Kan man kanske använda IPRED mot dem?)

   Om du förklarar vad “trafikstråk” betyder så skriver jag mera.

   IPRED: “..respekterar kreatörers rätt att efterforska dom som bryter mot upphovsrätten på internet.”
   Um, ja just det. Det var den där rättigheten mellan rätten till liv och yttrandefriheten. Hur kunde jag glömma denna fundamentala rättighet? Den är ju precis som rättigheten som offer för misshandel har att leta upp och klubba ner den som misshandlade dem. Inte? Menar du att vi har polis och rättsväsen som ska ta hand om det? IPRED är ett rent skämt ur perspektivet från grundläggande processrätt. Ett företag eller en person får använda sig av statens våldsmonopol för att försöka få fram information som kanske i framtiden kan göra företaget eller personen till en part i en eventuell framtida rättegång.


 12. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: att rösta på PP för att man är motståndare till övervakning är lite som att rösta på v för att man är för fri invandring. Tar man inte hänsyn till de andra aspekterna av deras ”politik” så missar man ganska mycket. Ja, det finns en del liberaler som vill motverka övervakning genom att stödja PP, men det är beklämmande att dessa liberaler antingen inte ens nämner snyltandet, eller (etter värre) helt ogenerat försvarar det med diverse usla pseudoargument. Om piratrörelsen uteslutande eller åtminstone till största delen bestod av genomtänkta liberaler som ville stoppa övervakningen men som samtidigt försvarade upphovsmännens moraliska rätt att få betalt för sitt arbete, ja då skulle jag också kunna sympatisera med dem. Nu är det dock inte så. En av piraternas hjärtefrågor är just rätten till ”gratis” kultur, ett ställningstagande som aldrig i livet kan påstås stämma överens med liberala principer, oavsett hur mycket man försöker manipulera premisserna. Att bortse från det är både oärligt och farligt.


 13. Låt oss gå tillbaka till en tid då nästan alla läste tidningen utan att kunna problematisera den, tänkte exakt samma sak och älskade de fördummande enkelriktade medierna.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: