h1

”Gratis” kostar

juni 15, 2009

Det finns kanske inte så många Kubavänner kvar i världen, men ön tas ändå ibland upp som ett bra exempel på fungerande socialism. Argumentet är att skola och utbildning är ”gratis”. Tja, det är de i Sverige också, och vi tillämpar en förhållandevis fri marknadsekonomi. Dessutom, som bloggaren Yoani Sanchez påpekar:

”Jag tror inte att de där sakerna är gratis. De betalas istället med bristen på frihet och med varje otillräcklig månadslön.”

Det låter som en enkel insikt, men den är icke desto mindre väsentlig i kampen mot alla former av socialism och kollektivism. Ingenting är gratis. Om du inte betalar själv med egna pengar och eget arbete kan du vara säker på att någon annan tvingas göra det åt dig, och nästa gång är det kanske din tur. I det socialistiska samhället har inte individen rätt till allt som utlovas, hon är bara en kugge i det stora maskineri som belönar de sämsta på de bästas bekostnad. Varje egen ansträngning bestraffas, och därför skapas i längden ingen rikedom oavsett vad systemet har för premisser. Priset som betalas av alla medborgare i ett sådant samhälle är inte priset för att få något gratis, utan priset för att ”få” vara del i en kollektivistisk och statsstyrd ekonomi. Som om det vore något positivt.

Så kommer det alltid se ut, var än socialismen testas. När ska människorna lära sig?

Annonser

One comment

  1. Bra fråga, strax efter de lärt sig att Objektivism är det största trams som någonsin skapats?Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: