h1

Atlas

juni 20, 2009

Den här bloggen hämtar ju mycket inspiration från en bok, Atlas Shrugged. Vi har gjort vårt bästa för att sprida ordet, och nu undrar vi vilken relation ni läsare har till denna bok. Kände ni till den innan ni hittade bloggen, har ni läst den efteråt, kanske som ett resultat av vår propaganda? Vad tycker ni om den, har den revolutionerat era liv eller ser ni den bara som förströelse?

Kommentera och informera oss!

Annonser

7 kommentarer

 1. Vad har Atlas Shugged betytt för mig? Väldigt mycket.

  Jag har så långt bak i tiden jag kan minnas varit intresserad av ekonomi, politik och samhälle. Mitt intresse har nog sin grund i de observerade problemen inom välfärdsstaten och en vilja att förbättra betingelserna för alla som lever i samhället.

  Innan jag läste Atlas Shrugged hade jag länge försökt att formulera de ostrukturerade tankar jag hade om livet och samhället. Jag debatterade ofta och gärna på diverse forum på internet. Utgångspunkten för mitt debatterande var den observerade överlägsenheten i de länder som haft störst inslag av marknadsekonomi. Ungefär på den nivån var det.

  Jag kommer inte ihåg hur jag fick upp ögonen för boken. Sannolikt var det någon som nämnde Ayn Rand och Atlas Shrugged på något av de debattforum jag frekventerade. En dag hade jag boken i min hand, öppnade den och, ja, resten är historia som man säger. Jag läste ut de 1168 sidorna på mindre än tre dygn. Jag blev helt uppslukad av den, därför att jag insåg ganska omgående att detta var precis vad jag behövde för att ta ett steg vidare. Ayn Rand hade alltså redan dryga 40 år tidigare formulerat på pränt de tankar, och mer därtill, som jag inte hade lyckats strukturera tillräckligt för att få en helhet. Atlas Shrugged presenterade en sammanhängande livsfilosofi med kraftfulla logiska och moraliska argument. En livsfilosofi som byggde på sunt förnuft, helt i frånvaro av religion.

  Atlas Shrugged har betytt oerhört mycket för mig också i mitt dagliga liv. Boken, och sedermera vad Ayn Rand skrivit i sina andra böcker, har fått mig att se på människor med andra ögon. Att respektera andra människors liv, frihet och egendom var mest bara en ganska abstrakt fras som man använde reflexmässigt tidgare, men med Atlas Shrugged fick dessa ord en konkret mening och jag vill absolut hävda att jag nu behandlar människor med mer respekt och bedömer individer utifrån deras handlingar och inte utifrån fördomar eller vad de säger. Jag har helt klart blivit mindre fördomsfull.

  Det enda jag tycker är synd är att jag läste den så sent i mitt liv. Jag läste den efter jag läst fyra år på universitet. Boken borde vara obligatorisk läsning redan på högstadiet i skolan, för den ger läsaren/eleven ett tydligt och koherent alternativ till blandekonomin, som framhävs som det enda möjliga samhället i hela det svenska skolsystemet.


 2. hmmm…jag har läst boken och jag har funderat över vad den betytt för mig? Jag tror att den gett mig en viss balans i tillvaron eftersom den är en motvikt till dom vanliga beskrivningarna över hur man skall vara som människa. Dvs att en ”god” människa är en människa som försakar sig själv för ett högre syfte. Boken har tex fått mig att se på begreppen egoism och altruism på ett annat sätt. Egoism är numera ingen, självklart, dålig egenskap och altruism är ingen, självklart, god egenskap. Exempelvis kan man arbeta för en hjälporganistation för att man mår bra av det, alltså pga egoism men arbetet kan uppfattas som altruistiskt. En annan sak som jag har med mig från Ayn Rand är frihetssynen. Jag är inte längre någon vän av regler eller (onödiga) lagar. Först och främst är lagar omoraliska när dom enbart begränsar en människas rätt att bestämma över sitt eget liv. Men det är också så att det är först när man skapar lagar som människor tvingas lägga tid och resurser på att dom följs. Lagar är även en nödvändighet för kriminalitet. Det kan alltså vara så att det är bättre att avstå från vissa lagar än att stifta dom. Som exempel kan man ta hela narkotikapolitiken. Avslutningsvis så har jag svårt att köpa ideologier helt och fullt. Det kvittar om det är kommunism, kapitalism eller objektivism. Ideologier och religioner är som färdiga paketlösningar i en affär. Dom kan vara bra och enkla att börja med men när man förstår mer och får högre krav så vill man plocka ihop delarna själv.


  • @MrKafka Vilka regler och lagar är INTE begränsande för rätten att fritt bestämma över sitt eget liv? Vem/vad avgör vad som är ”onödiga” eller ”omoraliska” lagar?


 3. Jag fick tipset eller vad man säga när jag läste Terry Goodkinds ”Sword of Truth” serien.

  Innan jag läste de här böckerna så förknippade jag filosofi mest med trams och flum. Objektivism, som jag ser den är den enda som är kompatibel med hur saker ting är, och inte som man tycker de borde vara.

  Förresten, har ni tänkt på vad som händer i USA nu, det är precis som Atlas Shrugged?


 4. När jag jobbade på Posten kom ofta tidningen”Nyliberalen”i retur.Ofta med fruktansvärt bra artiklar.
  Denna publikation öppnade verkligen mina ögon.
  I densamma nämndes allt som oftast Atlas shrugged.
  Jag var tvungen att köpa den.Tyckte dock inte att den var särskillt bra även om den hade ganska många ljusa stunder.


 5. Jag fick tipset om boken här på bloggen faktiskt, och tyckte den var väldigt bra !

  /K


 6. @Anders Jag tror du missförstår mig. Självklart begränsar alla lagar en människas frihet men jag pratar om lagar som enbart begränsar en människas rätt att bestämma över sig själv. Som exempel kan jag ta narkotikalagen, sexköpslagen eller förbud mot självmord. Poängen är att jag kan tycka hur illa som helst om hur en människa lever sitt liv men så länge denna enbart handlar på ett sätt som berör henne själv så har jag ingen rätt att bestämma hur han eller hon skall leva.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: