h1

Låt den komma!

juli 12, 2009

Barack Obamas ekonomiska rådgivare tror att den ekonomiska krisen blir mer utdragen än man tidigare hade räknat med. Liknande tongångar har hörts ganska länge nu, och man kan bara hoppas på att rätt politik förs i spåren av utvecklingen. En ekonomisk kris uppstår inte utan anledning, den är ett tecken på att något är fundamentalt fel i samhället. I detta fall är felet att det finns en mängd olönsamma företag som måste rensas ut snarare än räddas med statliga pengar. Att låta krisen ha sin gång vore det mest nyttiga eftersom man på så sätt i största möjliga mån undviker en ny liknande kris i framtiden.

Annonser

2 kommentarer

  1. Det kan man ju hoppas. Men svaret blir naturligtvis mer reglering, mer bailouts, mer byrakrater, högre skatter, exproprierade företag osv. Det kan liksom bara ga at ett hall. Kriser far ”den reglerande klassen” att vädra morgonluft eftersom det är en perfekt ursäkt för att knipa at sig lite mer makt.

    Och även om krisen vara i fem ar till pga av alla dessa snedsteg sa kommer politikerna och centralbankerna utmala sig själva som hjältar efterat, när vi star där med 90% offentlig sektor och 10 ar av utveckling förlorade.

    Det enda chansen är väl att hela systemet pa nat sätt kollapsar under sin egen dumhet. Typ att guldet gör comeback eller att folket gör revolution och driver ut alla proffesionella maktmänniskor med facklor och högafflar. Eller nan sorts Atlas-scenario där de kreativa drar sig undan. Dessvärre verkar ju de flesta företagsledare sitta i knät pa politikerna idag… Var finns egentligen de riktiga entreprenörerna, dagens Hank Rearden och Dagny Taggart?


  2. Detta är en allvarlig ekonomisk situation som uppkommit pga att man lånar ut pengar lättvindigt. Och eftersom man tydligen även kan låna ut pengar som man inte har så får någon annan täcka upp och det blir i slutändan skattebetalarna, detta eftersom alternativet blir sju resor värre. Vi alla är alltså i en slags gisslansituation och då är det inte konstigt att man ropar på mer polis och kontroll.Problemet med den här typen av ekonomiska ras är att även sunda företag dras med. Har du tex ett företag på Island som du skött efter alla konstens regler så hjälper inte detta eftersom Islands ekonomiska ras kan liknas vid en härdsmälta som drabbar alla. Det paradoxala är att just Island hyllades som en av de friaste ekonomierna i världen bara kort innan kraschen.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: