h1

Klassmoral

augusti 1, 2009

I den allmänna svenska självbilden ingår uppfattningen att överklassen består av moraliskt svaga personer som gärna trampar på andra för att nå framgång, medan fattiga arbetare i regel är godhjärtade och altruistiska men förtryckta av överheten. Undertecknad har alltid sett det tvärtom: de ”fattiga” förespråkar inte sällan höjda bidrag och högre skatt för de rika, av den enkla anledningen att de vill profitera på den närande klassen genom statens tvångsmakt. Det manifesteras tydligt i det faktum att de ”fattiga” och arbetslösa är överrepresenterade bland vänstersympatisörer, och alltså röstar på välfärdssamhället för att det ligger i deras egenintresse. De rika å andra sidan vill hellre leva av sin egen förtjänst genom arbete i frivillighet, och röstar därför på partier som förespråkar just individens frihet från staten.

Ovanstående är givetvis en generaliserad bild av ett mönster, men det hör till debatten.

i SvD publiceras idag en artikel om bidragsfusk. I denna hävdas att en större andel av gruppen 15-29 år anser det vara försvarbart att sjukanmäla sig trots att man är frisk, än av gruppen 30-49 år (15 respektive 6 %). Attityderna skiljer sig också mellan låg- och högutbildade, 10 respektive 3 %.

Vad kan detta bero på? Med allra största säkerhet på att unga och lågutbildade generellt tjänar sämst och därmed är mindre nogräknade med varifrån ett ekonomiskt tillskott kommer. De har ju ett ”behov” av mer pengar, och någon som har ett ”behov” har enligt vänsterlogiken också en ”rätt”. De rika har ändå så de klarar sig, från den källan kan man ösa nästan obegränsat bara den politiska viljan finns.

Uppfattningen att de rika exploaterar de fattiga är uppenbart felaktig, men det gäller även tron på att de fattiga är mer moraliska och altruistiska. Tvärtom är det den tärande klassen som genom politisk maktutövning försöker roffa åt sig mer pengar på den närande klassens bekostnad, och alltså vill exploatera de som har för att de själva behöver. Att värna sitt egenintresse är i sig inte omoraliskt, men att göra det på någon annans bekostnad är aldrig försvarbart. Att därtill förklä sitt offermoraliska egenintresse till någon form av godhjärtad altruism är nära på bedrägeri.

Annonser

6 kommentarer

 1. Det kan inte vara så att unga låginkomstagare i regel har trista skitjobb där de inte känner att deras insats gör någon skillnad? Behöver man verkligen bygga ihop ett väldigt löst politiskt resonemang runt det?


  • Det är klart att det kan vara så, men varför jobbar de i så fall alls? För att få en lön antagligen, och då blir pengarna i sig fortfarande viktigare än var de kommer ifrån. Jag tror att många socialister ser ett arbete mer som ett sätt att tjäna pengar än som en chans att göra en insats och skapa något. Tyvärr.


 2. Moral?
  Vet inte vad moral har med det hela att göra. Men klass handlar det så klart om. Det har du rätt i.
  Klart man vill ha det som de rika har, vi har ju aldrig haft möjligheten att få det som dom


  • Struntprat! Du kan med lite arbete bli precis vad du vill i Sverige (Läkare, jurist, ekonom, tekniker, VD, …). Du kan till och med använda mina skattemedel för att utbilda dig till valt yrke. Men det är väl för jobbigt, tänk att måsta arbeta för något. Nä, då är det lättare att nyttja det politiska systemet till att få andras pengar.


 3. Francisco.

  ”Jag tror att många socialister ser ett arbete mer som ett sätt att tjäna pengar än som en chans att göra en insats och skapa något. Tyvärr.”

  Det är ju precis socialisterna säger om kapitalister. Fruktansvärt fördomsfullt och ignorant sagt. Grattis.


 4. Ja det är vad socialisterna säger om kapitalister, men skillnaden är frivilligheten. Du behöver inte arbeta för en kapitalist om du inte vill, men du kan inte välja att inte betala skatt.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: