h1

SSU och individens frihet

augusti 8, 2009

Mona for president blev sur över att epitetet kommunister kopplades ihop med SSU, men det är trots allt inte helt långsökt. SSU Skåne skriver under rubriken ”Vad tycker SSU” bland annat följande:

”Vårt demokratibegrepp sträcker sig […] vidare än till den politiska demokratin; vi anser att även social, kulturell och ekonomisk demokrati är en förutsättning för att ett samhälle ska kunna kallas demokratiskt”.

Hur kommer man närmare kommunismen än så?

”Makten ligger inte i allas händer, utan hos det fåtal som äger produktionsmedel och därmed har möjligheten styra det stora flertalets liv. Ett sådant samhälle kan aldrig vara demokratiskt.”

Karl Marx hade varit stolt.

Nu är det väl kanske inte så intressant att diskutera huruvida SSU är kommunister eller ej, det viktiga är att peka på varför socialism/kommunism är någonting dåligt. SSU Skåne skriver:

”Vårt mål är att frigöra människan från alla former av förtryck […] För att principen om alla människors lika värde ska kunna tillämpas i praktiken krävs ett socialistiskt samhälle. Endast i ett sådant samhälle, där politisk, ekonomisk och social demokrati råder, kan man på allvar tala om individens frihet att forma och förverkliga drömmar”

Vad alla människors lika värde innebär framgår inte, men idén om individens frihet att forma och förverkliga sina drömmar går givetvis inte att förena med total politisk, ekonomisk och social demokrati. Ett samhälle i vilket ”makten ligger i allas våra händer” är ett samhälle som bygger på och i allt väsentligt genomsyras av ett majoritetsstyre. I alla politiska, ekonomiska och sociala frågor ska ”alla” rösta, och majoriteten får sin vilja igenom. Det innebär att minoriteten i ett sådant samhälle alltid är förtryckt och aldrig får bestämma någonting.

Och hur kan man dela upp majoriteter och minoriteter? Jodå, i individer. De individer som är flest om en åsikt har i ett ”demokratiskt” samhälle rätten att förtrycka de individer som tycker något annat, på grund av att de är flera. Hur man då samtidigt tala om individens frihet? Det blir mer än lovligt snurrigt om man tänker ett steg längre. Säg att jag som enskild individ vill använda min lön till att köpa en svarv. Om jag är ”fri” har jag all rätt att göra det, men redan där trotsar jag ju ”demokratin” om majoriteten inte vill tillåta mig att köpa en svarv. I ett fullt demokratiskt samhälle måste alla andra ha rätten att tycka till om vad jag ska göra med mina pengar, och därmed också bestämma åt mig.

För tänk om jag vill använda svarven till att skapa en konsumtionprodukt. Plötsligt äger jag ett ”produktionsmedel”, och trotsar därmed ”demokratin”. Alla andra människor måste därmed ha rätten att bestämma över den svarv jag har köpt med mina egna pengar i syfte att forma och förverkliga mina drömmar. Så vad är det som gäller, min frihet eller demokratin? De kan aldrig någonsin kombineras, majoritetsförtrycket och individens rättigheter.

Talar vi totalt avsaknad av förtryck är liberalismen – och under den den helt fria marknadsekonomin – de enda giltiga systemen. Bara när individen är fri att bestämma över sig själv och aldrig har rätten att bestämma över någon annan är förtrycket avskaffat. Det kan i sin tur bara gälla i ett system där majoritetsstyret inte längre existerar, det vill säga i motsatsen till socialismen. Min frihet att äga den svarv jag har köpt för mina egna pengar inskränker inte någon annans frihet, men majoritetens rätt att ta den ifrån mig inskränker min individuella frihet.

Svårare än så är det inte.

Annonser

2 kommentarer

  1. Nu är inte SSU Skåne en majoritet utav förbundet och det är av förbundet fastslaget principprogram som är gällande för SSU som riksorganisation.

    Om du därav istället läser SSU-förbundets pricipprogram så är det långt ifrån SSU Skåne och SSU förbundet har tagit avstånd från de alternativa princip-program som du just skrivit om.


  2. Jag är ssuare och det socialistiska samhället är givetvis vårt mål. Planekonomi – ja tack!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: