h1

Politikens natur

september 7, 2009

DN:s undersökning visar att Alliansen håller sina vallöften. Med ett drygt år kvar till valet har 2 av 3 löften infriats, och takten har varit konstant. Trots det, och trots att regeringen får höga betyg för sina insatser, är oppositionen i ledning i opinionen. Undantaget är Stockholm där Alliansen är långt mer populär än oppositionen.

Vad ska man säga om allt detta? En hel del. Först och främst visar det att många människor inte röstar på en viss politik, utan mer bryr sig om personer eller att rösta mot något annat. Att Alliansen vann förra valet beror nog (tyvärr) inte enbart på att väljarna ville åt deras politik, utan även på att de var trötta på Göran Persson. På så vis blir politiken lätt en popularitetstävling där den som bäst för fram sitt budskap är den som vinner, oavsett vad budskapet går ut på.

Just nu satsar (s) hårt på bidragslinjen. Trots flosklerna om att man ska fokusera på entreprenörskap och företagande är det som vanligt statlig omfördelning som är lösningen på alla problem. Östros uttrycker det väl genom att peka på att pengarna som ”gått till” skattesänkningar hade kunnat finansiera 30.000 kommunaljobb. Det är säkert sant, men vad säger det egentligen? Inget annat än att individen inte beaktas i den socialdemokratiska idévärlden. Hennes pengar betraktas som tillhörande staten, och när hennes skatt sänks betyder det att staten ger henne en summa pengar som lika bra kunde använts till något annat.

Det är denna idé borgerligheten måste göra upp med, men det är mycket svårt i dagsläget. Den bristande kunskapen om grundläggande resonemang gör det närmast hopplöst att diskutera ideologi och värderingar. Det är också så mycket enklare för (s) att prata om ”rättvisa” eftersom de aldrig behöver försvara sig. De har fått ett monopol på dylika begrepp, och de måste erövras om borgerligheten ska ha en chans att regera Sverige under en längre period. Problemet är som sagt debattklimatet och det sätt på vilket vanliga människor röstar. Att nå utbildade storstadsväljare är lättare då dessa mer frekvent följer debatten och resonerar kring politik, men även de röstar framför allt med plånboken. När axiomet i debatten är att alla pengar tillhör staten blir den vinnare som kan lova mest till flest. Vad som är genuint rättvist och moraliskt är i stort sett irrelevant, speciellt utanför den akademiska kretsen.

Så vad ska Alliansen göra? Att hålla vallöften räcker uppenbarligen inte, och ideologiskt representerar regeringen något utsmetat som inte går att försvara på ett konsekvent sätt. Det verkar vara en hopplös situation, men antagligen är långsiktighet det bästa medlet. Som vi tidigare skrivit har debatten trots allt börjat vända, om än oändligt långsamt. Fler och fler ifrågasätter bidragslinjen, och arbete och förtjänst har så smått börjar betraktas som dygder snarare än synder. Det är en bra början, men Alliansen måste ännu tydligare argumentera för sin politik med ideologi. Det räcker inte att visa på att den som får sina skatter sänkta tjänar på detta, för med socialdemokratisk logik är det någon annan som inte tjänar på det. Exempelvis den som inte får ett kommunaljobb. Det är så klart ett oärligt argument, men Alliansen kan inte fortsätta att spela på oppositionens villkor. De måste visa att argumentet är oärligt, och därmed också motivera varför. Det är ett svårt jobb, men det måste göras.

One comment

  1. Problemet är att vallöftesanalysen har stora luckor. Minst lika viktigt som vilka vallöften som genomförs, är frågan om vilka viktiga beslut som genomförs utan att ha varit redovisade i valkampanjen före valet. Exempelvis FRA-frågan borde ju varit uppenbar att den skulle bli ett problem.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: