h1

Skatteeffektivitet?

september 19, 2009

Alliansen avser sänka inkomstskatterna igen, den här gången med 10 miljarder och riktat mot så kallade normalinkomsttagare. Oppositionen kommer givetvis gapa högt om orättvisor, men det är en annan diskussion. Låt oss istället se över argumentet att de som har mest ska bidra med mest.

Argumentet för att höja marginalskatten är just det. Men de som ”har” mest bidrar redan med mest, så det är en ickediskussion. Att det skulle vara rättvist är också tveksamt: den som ”har” mest bidrar med den största summan oavsett skattesats, och varför skulle det vara rättvist att den som ”har” mer dessutom bidrar med en större andel av sin inkomst? Det framgår inte.

Nej, det främsta (implicita) argumentet för att kräva höjd skatt för de rika är givetvis populistiskt. Det handlar om att ”någon annan” ska betala.

Tänk så här: den offentliga sektorn, den så kallade välfärden, behöver pengar. I samhället finns det 10 personer, en som tjänar 10 kronor, 7 som tjänar 15 kronor och 2 som tjänar 20 kronor. Börjar man med en platt skattesats på 30 % får välfärden in 46,50 kronor. Höj skatten till 50 % för de rika och du får in 54,50, ett visst tillskott naturligtvis. Men höj därtill skatten till 40 % för de medelrika så får man plötsligt in 66 kronor. Halva den procentuella höjningen ger sammantaget ett större bidrag till välfärden, och om det är välfärd de medelrika vill ha borde de väl förespråka en sådan lösning?

Självklart inte, för vurmandet för välfärd innehållet ett stort mått av hyckleri. Att tala om att det är de rika som ska betala syftar inte till att höja intäkterna eller till någon ”rättvisa” utan till att som politiker kunna säga till sina väljare att ”titta, vi ger er något som ni inte behöver betala för”.

Det är populism och ingenting annat.

Annonser

2 kommentarer

 1. Grundfelet med skattesystemet är att det bygger på den uråldriga principen att roffa åt sig så mycket det går (ett tionde). Det här medför en oemotståndlig frestelse för de som besitter den väpnade makten att ständigt öka mängden man roffar år sig. Beroende på grad av civilisationsnivå så rättfärdigar dessa makthavare sina tilltag med varierande grad av förevändningar.

  Det enda rimliga, från en demokratisk och liberal, synvinkel är att de gemensamma utgifterna finansieras utifrån ett bestämt belopp, som betalas in av den skattskyldige själv.

  Utifrån denna princip kan man sedan formulera detaljer, såsom hur beloppets storlek fastställs, i vilken utsträckning det ska baseras på betalningsförmåga etc.

  En viktig egenskap i ett sådant system, är att politiker tvingas till att motivera, på förhand, vilket är det samlande beloppet som de vill ha in för gemensamma utgifter. Man kan tänka sig en (elektronisk) folkomröstning där folket accepterar eller förkastar ett förslag. Om ett budgetförslag förkastas två gånger i rad blir det automatiskt nyval.

  Med ett sådant här system blir det givetvis betydligt svårare att smyga undan pengar för diverse perifera ändamål.


 2. En sak som jag brukar reagera på är bristen på tacksamhet mot de som faktiskt betalar mest skatt. Hellre ett samhälle som USA som tillåter människor att bli rika och visar dom tacksamhet när dom skänker till goda ändamål. ”Rika” människor, dvs. höginkomsttagare, är också människor av kött och blod som behöver känna sig uppskattade.

  Medelklassen accepterar dessutom hög skatt eftersom mycket går rakt ner tillbaka i deras plånböcker i form av gratis skola för barnen, gratis sjukvård etc. Man ser faktiskt mycket av nyttan som skattepengar faktiskt går till. Det är ju egentligen bara de med höga inkomster som bidrar till att försörja dom som inte klarar sin egen försörjning.

  Men vad händer när du väl börjar komma upp i inkomstligan och bli nettobidragsgivare? Ja som sagt, inte kommer ett tackbrev för all skatt du betalar, utan istället får du höjd marginalskatt i form av statlig skatt och värnskatt. Samtidigt har du så höga inkomster att arbetsgivaravgiften också kan betraktas som ren skatt på marginalen, vilket ger en total marginalskatt på 67%. Det är egentligen helt principlöst.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: