h1

Dagens lögn

september 24, 2009

Mona Sahlin säger i SvD:s Korseld att regeringen har tagit bort ”i stort sett alla progressiva delar av skattesystemet” och nu när Sverige står inför en sådan allvarlig kris ”måste även de med de högsta inkomsterna vara med”.

Tror hon på allvar på detta, eller är det bara ännu en av alla vänsterlögner?

Saco:s rapport ”Skatter för arbete, förkovran och ansvar” refereras i SvD:

”Med jobbavdragen betalar en person med inkomst på 20000 kronor i månaden drygt 20 procent i effektiv skatt. Utan jobbavdrag skulle den effektiva skatten vara dubbelt så hög, 40 procent. Motsvarande för inkomsttagare som tjänar 60000 kronor per månad är 40 procent med jobbavdrag och knappt 50 procent utan.”

Det är självklart att ett högt grundavdrag gynnar den med lägst inkomster mest. Det är lika självklart att höjda marginalskatter drabbar de med högst inkomster värst. Sahlin försöker först motivera progressivitet i skattesystemet med att de rika ”måste vara med” när Sverige befinner sig i en kris, och sedan säger hon att det är en viktig symbolfråga att de rika betalar mest även om det leder till lägre skatteintäkter. Uppenbart är att denna retorik är djupt lögnaktig och syftar till en enda sak: att visa sina förbittrade väljare att sosseriet minsann avser sätta dit överklassen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: