h1

Skäl för optimism

september 27, 2009

Trots att världen just nu befinner sig i en djup ekonomisk kris och lekmän i allmänhet är övertygade om att det är ”kapitalismen” som bär skulden finns det faktiskt många glädjeämnen.

I Sverige håller den utskällda regeringen jämna steg med de rödgröna populisterna i opinionen, trots rekordhög arbetslöshet och budgetunderskott, och i Tyskland går de borgerliga partierna framåt och kommer få regera utan stöd från SPD.

Dessutom rapporterar The Economist om Världsbankens Doing Businessindex:

På ett år har 131 länder introducerat 287 företagsvänliga reformer, 20 % fler än föregående år. Två tredjedelar av dessa implementerades i låg- och medelinkomstländer. Bara ett land har höjt sin företagsskatt: Litauen. Sverige ligger för övrigt på 18:e plats av 183 rankade länder, något som kanske överraskar den vänster som brukar skryta om den så kallade svenska modellen: den innebär faktiskt att vi tillhör de 10 % mest företagsvänliga länderna i världen. Den nordiska modellen då? Inte det heller, Norge, Danmark, Finland och Island ligger samtliga före oss på listan.

Glädjen till trots finns det andra slutsatser att dra av detta. Låginkomstländer reglerar sina företag dubbelt så mycket som rika nationer, och där registreras bara en tiondel så många nya företag per vuxen som i I-länderna. Detta är givetvis en starkt bidragande orsak till att de fattiga länderna är fattiga; för mycket socialism och för lite fri marknad. Men som sagt, det går åtminstone åt rätt håll.

Annonser

4 kommentarer

 1. ”Den svenska modellen” – Man får lite kräkkänslor när man hör det! Svenska vänster är skickliga på en sak och det är att ta ingenting och ladda upp det med positiva känslor.


  • Posotiva känslor för gemene man menar jag såklart. Personligen har jag svårt för den svenska modellen, påtvingad solidaritet osv osv


 2. ”rekordhög arbetslöshet ”
  Nu kan man förstås bevisa allt med statistik – men jag har läst att det inte ens i förra högkonjukturen, under s+v+mp, funnits så många jobb i Sverige som nu.

  Och värt att betänka är att man numer räknar arbetslösa på ett annat sätt än för ett par år sen också, ett sätt som är EU-anpassat för att lättare kunna jämföra länder med varandra – vilket bla innebär att en heltidsstudernade som skrivit in sig på arbetsförmedlingen för tex sommarjobb – blir klassad som arbetslös – som jag förstod det…

  /K


 3. Visst är det så Klas, jag tänkte mest formulera inlägget utifrån den populära uppfattning som kallas opinion.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: