h1

Kulturelitens ständiga hyckleri

november 3, 2009

Sverker Lenas, skribent hos oberoende socialistiska DN Kultur, angriper återigen den fria ekonomin och tillväxten. Som vanligt bygger argumentationen på en barnslig låg kunskapsnivå vad gäller ekonomi, samt ett vanvettigt hyckleri. Lenas vill så klart begränsa konsumtionen för att man på så sätt släpper ut mindre gifter och producerar mindre avfall, och det är bra för miljön. Längre än så sträcker sig inte hans analysförmåga. I hans värld betyder nämligen ”tillväxt” det att ”använda en större mängd naturresurser och släppa ut mer dumma grejer som förstör miljön”. Det är häpnadsväckande men knappast överraskande att en socialist på Sveriges största morgontidning argumenterar på viset.

Först och främst, kunskapsbristen: tillväxt innebär att man skapar en större mängd rikedom – ett större värde – under period 2 än man gjorde under period 1. Det betyder inte nödvändigtvis (obs detta) att man förbrukar mer resurser, bara att man använder dem mer effektivt och förädlar dem bättre. Exempelvis kan man med samma mängd kiselsand skapa en golfbunker eller en oerhört stor mängd datachip. Det förra är mindre värdefullt än det senare, och producerar man bara bunkrar i period 1 och bara chip i period 2 har man skapat en enorm tillväxt, utan att ha förbrukat mer resurser.

En ekonomi utan tillväxt – om det är ett politiskt påtvingat val – är en ekonomi som tar bort alla incitament till utveckling och som därför stagnerar. Ingen vill göra något mer eller bättre eftersom det i princip är straffbart, eller åtminstone otillåtet, och samhället står i bästa fall och stampar. Risken är större att den utvecklas bakåt, vilket bland annat innebär att ingen satsar på mer miljövänlig teknik utan använder det lilla som finns tillgängligt, oavsett vad det är. Tillväxt – skapandet av mer rikedom – ger å andra sidan upphov till utrymme för satsningar på bättre teknik, mer miljövänliga alternativ och mer effektivt resursutnyttjande. Om obildade pratmakare som Lenas får bestämma och med lagar begränsar tillväxten händer två saker: fattigdomen ökar för alla, och färre får arbeten som gör att de kan överleva, vilket för oss över till hyckleriet:

Lenas är en socialist, och eftersträvar som sådan antagligen full sysselsättning och mer pengar till alla utom kapitalisterna. Högre löner betyder mer konsumtion som betyder mer produktion, något som Lenas är motståndare till. Hur löser man denna självmotsägelse?

Genom lite kreativ omdefiniering av verkligheten. Lenas förstår likt andra socialister inte kopplingen mellan produktion och pengar, mellan välstånd och arbete. Han tror att bara staten trycker upp tillräckligt med pengar så kan dessa delas ut och så får alla ett bra liv. Men pengarna måste motsvara ett värde – ett producerat värde – och detta producerade värde måste konsumeras. Det är så rikedom skapas och upprätthålls, några andra sätt är inte möjliga. Mer pengar till alla betyder mer produktion, och poängen med mer pengar är mer konsumtion. Att öka den nominella mängden pengar utan att effektivisera produktionen betyder bara en sak, nämligen inflation. Att höja lönerna utan att mer rikedom produceras gör inte att man kan köpa mer för sina pengar, och höjningen blir i praktiken meningslös.

Så Lenas och andra socialister måste välja: tillväxt och arbeten som ger mer pengar, eller planekonomi utan tillväxt och med färre arbeten och mindre rikedom åt alla? Det går inte att äta kakan och ha den kvar på samma gång, så vilket alternativ blir det?

Annonser

7 kommentarer

 1. Du skriver underhållande om än inte alltid så nyanserat kanske.

  På den sista frågan så lovar jag att varenda socialist kommer att svara:
  Tillväxt och arbeten, men på socialistiskt vis.

  Det återstår att se vad du får för mothugg.


  • Ja, vad innebär det egentligen? Att staten delar ut arbetsuppgifter som inte innebär någon produktion, och att folk får konsumera saker som inte finns?


  • Det varierar nog på vilken socialist du frågar.

   Jag kan tänka mig att marknadssocialisterna inte är så pigg på staten delar ut arbetsuppgifter.

   Saker att konsumera kommer finnas i alla system. Det är lite onödigt att sänka nivån med att raljera.


 2. Mycket bra som vanligt!

  Fredrik: Då får de banne mig förklara vad som menas med ”socialistiskt” vis. Det är inte speciellt klart för det mesta


  • Man får nog lite olika svar beroende på vilken slags socialist som svarar.

   Frågan ligger ute. Nu får vi se vad vi får för svar 🙂


 3. Intressant att du ser det som att det bara finns tillväxt eller inte. Det finns ju aspekter som kan vara roliga att definiera. Självklart måste det finnas tillväxt. Ett träd som slutar växa kan vi misstänka har dött. Däremot ett organ i vår kropp som inte slutar växa kan vi misstänka har drabbats av canser. När vi fixerar oss vid en sorts tillväxt kan det hända att vi glömmer andra aspekter som visar sig viktiga.
  Hur definierar vi lycka? Kan det vara mer värt att köra en liten bil en kort bit i frisk natur, än att köra en stor bil en lång bit i en sjuk och skövlad natur?
  Är tillväxten av mänskligt producerade saker viktigare än tillväxten av naturen, hälsa och balans? Kan man överhuvudtaget applicera begreppet tillväxt på balans?
  Kan det vara så att vissa saker inte behöver tillväxa mer för att människor ska må bra, till exempel plastsopor?
  Mvh
  Ulf Evren


  • Ja självklart, tillväxt är inget egenvärde. Exempelvis kan man skapa tillväxt genom att stjäla alla människors pengar och bygga vapen, som de gjorde i Sovjet. Poängen med den fria marknaden är att tillväxt där uppstår för att människor individuellt och i grupp väljer att utveckla något som de anser kan vara bättre, och struntar i det som potentiellt är dåligt.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: