h1

Blandekonomins seger ifrågasatt

november 9, 2009

SvD (nu även i DN) publicerar en oerhört missvisande artikel där de påstår att 11 % tycker att ”den fria marknadskapitalismen fungerar väl”, och drar slutsatsen att kommunistblockets fall kanske inte innebar slutet på statliga ingrepp i ekonomin. Nej, det är väl helt uppenbart att det inte gjorde? Både 90-talskrisen och den nuvaranda finanskrisen har varit resultat av statens inblandning på en halvfri marknad, och att människor uppfattar detta system som icke fungerande är bara sunt. Om lösningen ligger i mer eller mindre regleringar har de däremot naturligtvis ingen kompetens att avgöra, så vad 61 % av ryssarna anser om Sovjetunionens fall är helt otroligt ointressant i sammanhanget.

En annan undersökning utförd av Pew i november i år visar att frågan ”har folk det bättre i en fri marknadsekonomi” besvaras med ett ganska klart ja i en rad olika länder: 80 % i Indien och Kina som nyligen har provat på socialism, exempelvis. År 2007 svarade 71 % av svenskarna ja på den frågan. Även handel är populärt: stödet är långt över 90 % i Indien och Kina.

Att människor inte anser att dagens system fungerar betyder inte att de är motståndare till fria marknader. Och även om de gjorde den kopplingen är den felaktig: den nuvarande krisen kan inte skyllas på fria marknader utan på statliga ingrepp och regleringar. Det är viktigt att hålla isär dessa faktorer.

Annonser

2 kommentarer

  1. Helt rätt, väl skrivet!


    • Varför i all världen blandar du ihop dina egna åsikter med ”det är viktigt att hålla isär dessa faktorer”? För vem är en sådan sammanblandning bra?

      Ingen av oss vet helt säkert vilken blandning av olika faktorer som skapar de nuvarande problemen. Det går knappast att helt skilja dem från varandra. Vad vi kan göra är att konstatera att ”det ser ut som om” bla bla. Sen kan vi söka vidare från det. Att bestämma sig i förväg är väl att avsäga sig den mänskliga förmågan att tänka efter, den som sägs skilja oss från djuren?Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: