h1

Nej till byteshandel?

november 12, 2009

DN-Kultur gottar sig så klart i vad de tror är en stark röst för socialism, men som vi tidigare skrivit är detta en missuppfattning. Det är inte konstigt att människor mitt uppe i en allvarlig ekonomisk kris anser att systemet inte ”fungerar”, men egentligen är det precis det det gör. Vad som har hänt är ju att staten försökte lura logiken och trycka pengar så att vanligt folk kunde köpa sina bostäder, men detta knep avslöjades av – just det – marknaden, som skrev ned värderingarna på de banker som länge levt på falska premisser. Om marknaden inte hade fungerat hade krisen aldrig uppstått, men det är en praktisk omöjlighet. Det går inte att äta kakan och ha den kvar på samma gång, vilket är precis vad marknaden avslöjade.

Att människor inser att blandekonomin inte fungerar följer av empirin, men det viktiga är nu att diskutera alternativen. Att så många tror att man löser problemen med regleringar bevisar ingenting annat än att de inte har adekvata kunskaper i ekonomi. De vet inte vad krisen beror på och de förstår inte hur den ska lösas. Det är heller inte så intressant, frågan är snarast om en stor majoritet av världens befolkning är motståndare till byteshandel. Svaret är med största säkerhet nej, det är inte planekonomins återkomst som ska tolkas in i denna opinionsundersökning.

Tyvärr har vänstern för vana att argumentera med lögner och fantasier, ungefär som Tomas Östros gör när han påstår att de rika inte är med och ”bidrar”. Det är de, på alla möjliga sätt. De betalar mer skatt i både absoluta och relativa tal än ”vanliga” människor, och de skapar dessutom mer rikedom och fler arbetstillfällen än sossarnas favoritgrupp bidragstagarna. En återinförd förmögenhetsskatt skulle bara driva kompetens och kapital ur landet, vilket visserligen vore nyttigt på ett ideologiskt plan: då kanske svenskarna slutligen skulle tvingas se vilka det är som har byggt upp den rikedom som den vanliga medborgaren tar för given.

Annonser

3 kommentarer

  1. Liberalismen har även sina svag punkter i vilket ingår att förinteckna framtida inkomster som man tar för givna. Allt för många lever på kreditinstituten och pengar som skall tjänas i framtiden. Som jag tidigare sagt på denna blogg, Cash is King, så kommer det alltid att vara.
    Utlånade pengar under socialism eller under s k liberal samhällsekonomi synes vara samma böld i röven om nu uttrycket ursäktas.


  2. Jag antar att du pratar om fonder, obligationer, lån och aktier? Detta kan tyckas som en nackdel men är en fördel.

    Att inte förbjuda utlåning och aktiehandel är helt klart moraliskt eftersom det är något så simpelt som försäljning av bolag eller utlåning mot ett löfte att få pengarna tillbaka+ränta. Helt vanlig avtals- och äganderätt alltså. Att förbjuda dessa är samma sak som att förbjuda att man äger en hund, en penna eller en heltäckningsmatta. Att låna ut och köpa aktier medför en risk och att bedöma denna är upp till var och en

    Dessutom är utlåning och aktiehandel nödvändig för att hela finansmarknaden ska fungera den. Utan dem kan inte företag få in kapital på något annat sätt än att göra vinst vilket minskar den ekonomiska utvecklingen och samhället stagnerar. De konjunkturskiftar som vi ser idag existerar inte heller under österrikisk ekonomipolitik, eller mer korrekt, avsaknaden av ekonomisk politik. Det är ironiskt att Riksbanken har till uppgift att stabilisera ekonomin när det är den själv som är orsaken till svängningarna.


  3. […] bloggen Who is John Galt? hävdar att  det ”inte är planekonomins återkomst som ska tolkas in i […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: