h1

Pragmatiska socialister?

november 16, 2009

Det är svårt att ta sig an en kommunist som Åsa Linderborg när hon skriver om sin sorg över Berlinmurens fall, för man vet inte var man ska börja. Kanske är ändå den bästa infallsvinkeln frågan om dogmatism och pragmatism. Socialismen framställs ofta som ett slutgiltigt resultat där alla människor är jämlika och har vad de behöver, och kan på så vis sägas vara pragmatisk. Det viktiga är vad som ska åstadkommas, hur vanligt folk ska gynnas. Men så finns det riktigt skrämmande dogmatiker som Linderborg som uppenbarligen inte bryr sig om utfallet. Att hon sörjer kommunistblockets fall beror så klart uteslutande på att hon är så ideologiskt förblindad att hon föredrar lidande och terror om det sker i socialismens namn, framför en liberal frihet som leder till bättre resultat.

Att på detta sätt inte bry sig om praktiska konsekvenser är ett för vänstern historiskt utmärkande drag. När nyheten kommer om att 1 miljard människor svälter i världen ska man minnas att de länder där dessa människor finns i stor utsträckning är socialistiska ideologiska experiment. Precis som östra Europa styrdes många nationer söder om Sahara av olika former av kommunistiska regimer efter självständigheten. Påhejade av den rika världens vänster nationaliserade de naturresurser och industrier och slöt sig utåt för att slippa exploateras av multinationella företag. Självförsörjning var modellen, och resultatet ser vi idag. De fattigas problem är att de har utsats för lite för globaliseringen, som Kofi Annan har sagt. Att i det läget skylla fattigdom på kapitalismen och väst är oärligt på gränsen till lögnaktigt. Istället borde vänstern inte bara ta ansvar för sina misslyckanden, utan också dra lärdom.

Att socialistiska experiment gång på gång misslyckas är ingen slump. Systemet är korrupt och bygger på felaktiga premisser. Nästa exempel är Venezuela som idag hyllas som ett socialistiskt föredöme. Vi väntar alla på vilka ursäkter vänstern kommer klämma ur sig den gången.

Annonser

10 kommentarer

 1. ”It doesn’t matter if the cat is grey or white as long as it can catch mice”


 2. Kan du nämna tre länder söder om Afrika där svält råder och som nu utsätts för vad du kallar ”socialistiska ideologiska experiment”?


  • Söder om afrika finns det mest bara vattan. Men jag antar att du menar i världsdelen afrika eller söder om sahara kanske? Det är väl så att länderna har utsatts för ”socialistiska ideologiska experiment” tidigare, och det sätter spår än idag.

   Afrika består idag av till större delen av Auktoritära regimer och Hybridregimer, der väldigt lite demokrati råder eller ingen alls.

   http://a330.g.akamai.net/7/330/25828/20081021185552/graphics.eiu.com/PDF/Democracy%20Index%202008.pdf


  • Somalia, Tanzania och Kongo-Brazzaville. Nöjd?


 3. Långt innan de socialistiska experimenten som du beskriver var det borgerliga europeiska krav på ekonomisk tillväxt som krävde mänsklig slavarbete, stöld av mark och resurser under kolonialtiden i Afrika. Så kapitalism och frihandel på egenhand löser aldrig problemen med fattigdom och orättvisor.

  Jag menar då inte att dessa socialistiska experiment är lösningen på afrikas fattigdomsproblem heller. Vänsterpolitiken har tydligen gått för långt åt andra extremen och glömt att marknader och privata företag är långt mer produktiva än statsstyrda industrier.

  Frimarknad och privata företag behövs i Afrikanska länder, men för att det ska vara hållbart och gagna alla afrikaner måste man se över lagar och policy för att säkra mänskliga rättigheter, arbetarnas rättigheter och företagens rättigheter och möjligheter.


  • kolonialtiden var en förtryckartid, då man tog makten över försvarslösa länder, handlade med slavar och levde på andras arbeten. Kapitalism bygger på fri handel mellen männsiskor, inte med människor, inte genom tvång eller förtryck.


  • Ja som sagt, oavsett vem som exploaterar vem så är det brott mot liberala principer. Alla människor ska vara fria, var de än bor.


  • Visst, men det finns gott om länder som blivit utsatta för slaveri, stöld och annat otrevligt och de länder som lyckats bäst efter att ha blivit fria från detta är de länder som valt kapitalism, inte socialism.


 4. Stop, stop. Vad har demokrati index att göra med ”socialistiska ideologiska experiment”? Söder om Sahara menade jag självklart.

  Konstaterar att du inte klarar av att nämna ett enda land. Låt mig hjälpa dig: Zimbabwe (men det landet är också drabbat av ekonomiska sanktioner vilka spelar en roll). Kan du nu säga något mer land? Ett enda land med socialistiska experiment de senaste 20 åren? Ett land?

  För kom ihåg att den ökande svälten är ny. Under den tid du talar om minskade svälten radikalt.


  • Etiopien, Eritrea, Angola, Mocambique, Somalia och Zimbabwe är alla exempel på länder som vid olika tidpunkter försökt gå den socialistiska vägen. Botswana är ett exempel på ett land som gått i motsatt riktning och lyckats hyfsat väl. Sen har den största minskningen av svält åstadkommits i länder som accepterat kapitalismen och anslutit sig till världsekonomin, framför allt Kina och Indien. Liknande exempel finns överallt i Ostasien: Hong Kong, Singapore, Sydkorea, Taiwan, Japan. Jämför gärna Syd- och Nordkorea och se vilka olika ideologier de bekänner sig till och praktiserar.

   Vad ni socialister också måste inse är att man inte vänder fattigdom till rikedom över en natt. Socialismen har ofta så grundligt förstört ekonomin och förutsättningarna för välstånd att det tar åratal att bygga något vettigt på ruinerna. Afrika kommer, men det kommer dröja, även om tekniken och vår rikedom gör att det historiskt går snabbare och snabbare.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: