h1

Desperation i Venezuela

juli 31, 2010

Jodå, vi lever, och just nu håller vi främst ögonen på vänsterns stora hopp i världen – Venezuela. Den ironiska bloggen locutus kommenterar den senaste artikeln om landet på sedvanligt socialistiskt vis: dumma Chávez som hjälper de fattiga och inte låter girigheten härja fritt så att de rika kan tjäna så mycket pengar som möjligt. Det är ju det som är ”bäst för alla”, enligt nyliberalerna.

Locutus är en av de socialister som kommer få oerhört svårt att förklara vad som hände när Venezuela till sist faller. Han kommer likt resten av yttervänstern inte förstå varför det plötsligt inte fanns några mer pengar att dela ut via statsmaskineriet, när all privat industri förstatligats och 2000-talets socialism införts. Staten har väl alltid pengar att fördela efter behov, och om de tar slut kan man ju alltid ta mer från de rika? Eller?

Vi har i ett par åt följt utvecklingen i Venezuela och noterat hur den svenska vänstern är totalt okritisk till allting som händer. All negativ rapportering ses som USA-finansierad propaganda i syfte att tvinga fram en antidemokratisk revolution där den fria marknaden införs med våld, trots att folket inte vill ha den och bara de rika tjänar på den. Det är mycket intressant, och som sagt: när Venezuelas socialistiska experiment väl urartar i fattigdom, misär och våldsamheter ska det bli roligt att höra vänsterns bortförklaringar. Vad kommer de säga? Att det var CIA som förstörde allting genom att… tja, ta pengar från de fattiga och ge till de rika? Ungefär så brukar det ju låta.

Faktum kvarstår att Venezuela är ett av de länder i världen som idag mest hängivet eftersträvar socialism. Man försöker bygga en så omfattande planekonomi som möjligt och tvingar resterande privata företag att acceptera pristak och en mängd olika regleringar, allt i de svagas intresse. När kraschen kommer har vänstern därför egentligen ingenting att klaga på: socialismen är till och med införd på demokratisk väg, av en majoritetsvald ledare.

Vi fortsätter att glädjas åt detta och väntar med spänning på bortförklaringarna.

Uppdatering: djurvetaren Erik på bloggen B&P länkar till en artikel i The Guardian där man försöker ge sken av att Venezuelas ekonomi i själva verket är stark med en låg statsskuld och stabila statsfinanser. Man glömmer dock bort inflationen på nästan 32 %, det faktum att ekonomin i år väntas krympa med 5,5 och nästa år 2,5 %. Det är bara Grekland som ligger sämre till, och även om statsskulden ”bara” är på 18 % av BNP rankas Venezuela som världens mest osäkra kredittagare. Oljan står för över 90 % av exportinkomsterna och 2008 kom nästan all tillväxt från den offentliga sektorn. Tillväxten i investeringar har minskat kontinuerligt sen 2004 och i mars krympte industriproduktionen med 13,3 % samtidigt som lönerna hade fallit med 15 % sen toppen 2007. Landet importerar idag 70 % av sin mat och det råder brist på basvaror i varuhusen.

Detta för att bara nämna några problem.

5 kommentarer

  1. Hej objektivisterna. Jag är inte socialist och mitt blogginlägg handlar inte om en okritisk inställning till Chavez, utan jag driver mest med uppfattningen att allt Chavez gör är skit. Om du läste hela inlägget, så borde du ha sett att jag kommenterade att Chavez inte sköter ekonomin bra. Vad som kommer hända med Venezuela är någonting jag inte kan förutse själv, men det kan mycket väl vara så att ni har rätt.


  2. ”men det kan mycket väl vara så att ni har rätt”

    Det är ren fakta att det kommer att gå åt skogen. Faktum är att intelligenta människor räknade ut att socialism aldrig kan fungera långt innan Sovjet ens hade påbörjat sin väg till socialism.

    Det är inte ens teoretiskt möjligt att få socialism att fungera eftersom man saknas prismekanism.


  3. Jag reagerade på det du skrev här. Ponera att USAs ekonomi brakar ihop innan Venezuelas ekonomi. Känner du att du måste förklara något på samma sätt som Locutus behöver göra det när Venezuela får slut på olja? Eller kommer det bara att bero på att medelmåttorna har hållit tillbaka genier som Howard Roark och John Galt, och att landet har varit kommunistiskt sen det bildades?


  4. Sven: USA har vandrat mot kollektivism sedan depressionen på 1930-talet. Mer och mer avsteg från konstitutionen har skett tills den idag bara är en parentes för makthavarna att bry sig om. En demokrati där man kan rösta om allt är en kollektivets diktatur där majoriteten gynnar sig på alla andras bekostnad,vare sig det är delar av näringsliv som vill ha fördelar gentemot konkurrenter&konsumenter eller facket som vill ha privilegier till sina medlemmar på bekostnad av arbetslösa&konsumenter.
    I USA har bankväsen fått privilegier där småbanker missgynnas med kapitalkrävande regler och fractional reserve banking-avregleringen tillåter penningexpansion på bekostnad av all faktisk produktion. Ovanpå det har vi FED som ingen vet vad de gör. I Sverige har facket fortfarande privilegier i form av MBL,LAS mm. vilket tex gjort att byggnadsarbetare fått en onaturligt hög lön på bekostnad av färre arbetstillfällen och enorma löneskillnader gentemot våra baltiska grannländer.
    Alla dessa handlingar är exempel på tillfällen där medelmåttor med hjälp av staten håller tillbaka andra medelmåttor och självklart alla genier.
    Avund förtäckt till jämlikhet.
    På det har vi religioner och ideologier som förespråkar altruism som bottnar i tron på det icke-existerande.


  5. Högerns idealstat föll visst först, Tunisien…



Lämna en kommentar